Denník N

Volebná poviedka: Orientačný beh

Oslovili sme 9 spisovateľov, aby pre nás napísali volebné poviedky. Ak v nich budete vidieť Igora Matoviča, Roberta Fica, Mariana Kotlebu, Michala Trubana, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Andreja Kisku, Alojza Hlinu alebo Andreja Danka, máte na to právo, ale pamätajte, že to je iba literatúra. I keď volebná. Príjemné čítanie.

Pred sebou má poslednú kontrolu v podobe trojbokého oranžovobieleho lampióna hompáľajúceho sa na tyči uprostred podmáčaného poľa. Sto metrov dlhý úzky koridor pre dobeh je niekde za horizontom a za ním cieľ a davy netrpezlivých ľudí.

Za krkom mu unavene dychčí niekoľko najlepších, alebo presnejšie porovnateľne dobrých bežcov a on vie, že teraz musí zvoliť správnu taktiku. V orientačnom behu nie sú dôležité len rýchle nohy, ale aj optimálny výber postupov medzi kontrolami, správnosť rozhodovania a chladná hlava.

Štart sa mu vydaril tak, ako predpokladal. Čakalo ho desať kontrolných stanovíšť, les s hustým podrastom, namiesto pohodlnej lesnej cesty do blata vtlačené hlboké koľaje a mapa, ktorá mu tesne za štartovým koridorom spadla do kaluže. Absolvoval desiatky pretekov, ktoré aj za oveľa nepriaznivejších okolností zvládol ľavou zadnou a nenechal sa preto rozhodiť malými nepríjemnosťami, ani počasím a ani množstvom nabudených bežcov všetkých kategórií, ktorých bolo viac, ako očakával. Ako pragmatik a skúsený borec vedel, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volebné poviedky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie