Denník N

Volebná poviedka: Tragická Prázdnota

Oslovili sme 9 spisovateľov, aby pre nás napísali volebné poviedky. Ak v nich budete vidieť Igora Matoviča, Roberta Fica, Mariana Kotlebu, Michala Trubana, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Andreja Kisku, Alojza Hlinu alebo Andreja Danka, máte na to právo, ale pamätajte, že to je iba literatúra. I keď volebná. Príjemné čítanie.

Muž stojí v hroznej búrke. Okolo neho udierajú blesky, strechy domov decimuje vietor, no Muž stojí bez pohnutia. Nezaujíma ho, čo sa okolo neho deje, len mlčky stojí.

Hovorí sa, že pochádza z kniežacej rodiny. On tvrdí, že má poslanie, lebo v génoch ukrýva tragické špirály „Herkulov z donútenia“ (Endre Ady). Nebojí sa a nekladie otázky. Každá idea je zbytočná, lebo nemá na výber. Nemôže ustúpiť. Má poslanie.

Muž s poslaním stojí v hroznej búrke. Obklopuje ho spustošená, bezútešná zem a ostré skaly. Ani sa nepohne. Bez slova pozoruje plienenie.

Sem-tam ešte zableskne svetlo, ktoré dáva život, no vzápätí sa objaví ťažká ruka, ktorá plameň uhasí. Muž s poslaním prikývne temnote: „Takto to má byť. Vy choďte inam! Tu nič nie je.“

Muž s poslaním stojí po búrke a mrká očami. Je ako slepec, ktorý sa konfrontuje s minulosťou. Vyhlási, že to boli temné časy. Je ako nemý prorok, ktorému sa náhle rozviaže jazyk, a zvolá: Všetci za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volebné poviedky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie