Denník N

Silný líder, ktorý si doma nevedel urobiť poriadok. Aký bol egyptský prezident Mubarak

Mubarak síce udržal v Egypte stabilitu, ale vyčítali mu korupciu aj zlé ekonomické pomery. Foto - TASR/AP
Mubarak síce udržal v Egypte stabilitu, ale vyčítali mu korupciu aj zlé ekonomické pomery. Foto – TASR/AP

Ako začínajúci letec síce pôsobil v Sovietskom zväze a naučil sa hovoriť po rusky, no bol verným spojencom Západu. Zomrel vo veku 91 rokov.

V utorok zomrel vo veku 91 rokov bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Informovala o tom egyptská štátna televízia.

„V tomto hrdom národe som žil a zaň som bojoval. Ochraňoval som jeho krajinu, suverenitu a záujmy. Na jeho pôde aj zomriem a súdiť ma budú až dejiny,“ povedal v jednom zo svojich posledných prejavov 1. februára 2011.

Desať dní nato skončil po 30 rokoch vo funkcii. Donútili ho k tomu miliónové protesty tzv. Arabskej jari, počas ktorých zomrelo najmenej 800 ľudí.

V júni 2012 Mubaraka odsúdili na doživotie za podiel na smrti týchto demonštrantov. V roku 2017 však súd exprezidenta obvinenia zbavil a prepustil ho.

Súčasťou Mubarakovho autokratického vládnutia boli represie, korupcia aj násilné politické zásahy. No mnohí na období, keď bol pri moci, vyzdvihovali stabilitu a v Egypte nezabudli ani na jeho pôsobenie v armáde.

Egyptský prezidentský úrad vyjadril jeho rodine úprimnú sústrasť a označil ho za „militantného lídra a vojnového hrdinu“.

Kondolovali aj najvyšší predstavitelia Palestíny, Spojených arabských emirátov či Saudskej Arábie. „Bol to môj osobný priateľ a výrazne prispel k zachovaniu mieru a bezpečnosti nielen vo svojej krajine, ale aj v Izraeli,“ odkázal podľa al-Džazíry izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Z vojnového hrdinu viceprezident

Mubarak sa narodil v roku 1928 v severnom Egypte v delte Nílu. Pochádzal zo skromných podmienok, hoci jeho otec pracoval ako úradník na ministerstve spravodlivosti.

Často bol terčom posmechu pre svoj rurálny prízvuk.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie