Denník N

Živnostník podáva daňové priznanie už len elektronicky. Ako má postupovať?

Živnostníci môžu aj tento rok podať daňové priznanie už len elektronicky. Ak chcú daňové priznanie odložiť do júna, finančnej správe to musia oznámiť tiež len elektronicky.

Ak si niekto založil živnosť len nedávno, mal by sa prihlásiť na elektronickú komunikáciu s finančnou správou čo najskôr. Dá sa to spraviť s občianskym preukazom s čipom (takzvané eID), no aj bez neho.

Ak má občiansky preukaz s čipom a heslom (BOK), registráciu môže zvládnuť za pár minút z bežného počítača. Ak občiansky preukaz s čipom nemá, pri registrácii sa nevyhne návšteve daňového úradu.

No prvý krok je v oboch prípadoch rovnaký, treba si otvoriť webovú stránku finančnej správy a kliknúť na políčko „registrácia“ vpravo hore.

Prikladáme návod, ako sa registrovať na elektronickú komunikáciu s daniarmi a ako potom podať daňové priznanie.

Kto sa ešte neregistroval, nech začne najprv od toho

Prvý krok k elektronickej komunikácii je registrácia. Ikonka „registrácia“ je na hlavnej stránke finančnej správy vpravo hore. Na registráciu si môžete vybrať jeden z troch spôsobov (eID, KEP – to je v podstate tiež s eID a vyplnenie registračného formulára).  Ak teda nemáte eID, vyberiete si možnosť „registrácia vyplňovaním registračného formulára“).

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie