Denník N

Vedela, že jej krása predáva. Maria Šarapovová ukončila profesionálnu kariéru

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

„Nikdy som sa nepýtala, či mi to za to stojí. Mentálna odolnosť bola vždy mojou najsilnejšou stránkou. Dokonca aj keď bola moja súperka dôraznejšia, sebavedomejšia alebo jednoducho lepšia, vždy som sa vedela udržať v hre,“ uviedla vo svojom článku pre časopis Vanity Fair Maria Šarapovová.

Lenže aj keď hlava chcela, 32-ročné telo viac nemohlo. Ruská tenistka po 28 rokoch a piatich získaných grandslamoch ukončila aktívnu kariéru.

„Ako sa dá len tak opustiť jediný svet, ktorý si doteraz poznala? Zrazu je pre mňa všetko nové. Odpusť mi, tenis, že sa s tebou lúčim. Zbohom, láska,“ napísala.

Šarapovová tento rok odohrala iba dva súťažné zápasy a oba prehrala. V rebríčku WTA jej patrilo 373. miesto.

Ako sa dozvedáme z jej rozlúčkového listu, „posledným varovaním“ bol minuloročný grandslamový turnaj US Open. V očakávanom zápase prvého kola proti dlhoročnej rivalke Serene Williamsovej prehrala 1:6, 1:6.

„V ten deň pre mňa víťazstvom bolo už len to, že som vyšla na kurt. Ale to by, samozrejme, mal byť len prvý krok k skutočnému víťazstvu.“

Šarapovovú trápilo zranenie ramena, s ktorým mala problémy už dávno predtým. „Za zatvorenými dverami mi trvalo 30 minút, kým som otupila bolesť, aby som mohla nastúpiť. Nevravím to s túžbou po súcite, ale chcem vám vykresliť svoju novú realitu. Moje telo ma prestalo počúvať,“ pokračovala.

Angličtinu sa naučila z televízie

Šarapovová pochádza z Ťumenskej oblasti (rovnako ako Anastasia Kuzminová), kam sa jej rodičia presťahovali z bieloruského mesta Gomel. To sa nachádza len asi 130 kilometrov od Černobyľu.

Keď sa v apríli 1986 stala černobyľská havária, Šarapovovej mama už bola tehotná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie