Denník N

Ako na predsudky? Zafungovalo, keď ľudí nesúdili za názory a vymieňali si s nimi osobné príbehy

Obojsmerný tok konverzácie zaručuje, že vypočutá je aj presviedčaná strana. Ilustračné foto – Joshua Rodriguez/unsplash.com
Obojsmerný tok konverzácie zaručuje, že vypočutá je aj presviedčaná strana. Ilustračné foto – Joshua Rodriguez/unsplash.com

Skúmali, ako meniť postoje ľudí k ilegálnym migrantom a transrodovým osobám. Navrhované opatrenie by malo fungovať aj na iné nečlenské skupiny, povedal pre Denník N spoluautor štúdie.

Ak druhým vynadáme, že sú zaostalí hlupáci, ktorí ubližujú Rómom alebo homosexuálom, lebo ich diskriminujú, možno si uľavíme, no ich postoje zmeníme iba ťažko.

Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sa cítia ohrození kritikou, svoje názory nezmenia a skôr sa v nich ešte utvrdia (efekt opačného účinku – z angl. backfire effect).

Nová štúdia naznačuje, že na boj s predsudkami a na podporu politík na ochranu nečlenských skupín by mohla fungovať diskusia založená na (1) výmene osobných príbehov, pri ktorej sa (2) názory občanov – nech sú akékoľvek – nehodnotia a vypočujú sa bez odsudzujúcich súdov.

Vyplýva to zo zistení politológov Joshuu Kallu z Yalovej univerzity a Davida Broockmana z Berkeley publikovaných tento mesiac vo vedeckom časopise American Political Science Review.

„Zistili sme, že keď ľuďom načúvate a hovoríte s nimi o osobnom príbehu, úspešne (…) zvyšujete ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie