Denník N

Rodičia sa boja pedofilov z internetu a podceňujú pritom oveľa reálnejšie hrozby

Foto - Devon Christopher Adams/Flickr.com
Foto – Devon Christopher Adams/Flickr.com

Keď deti zažijú na internete niečo negatívne, štvrtina z nich to nikomu nepovie, nemá im tak ani kto pomôcť.

Hoci rodičia sa často boja hlavne predstavy staršieho pedofila, ktorý na internete číha na ich deti, oveľa reálnejšou hrozbou je napríklad kyberšikana zo strany ich rovesníkov. Ukazujú to výsledky najnovšieho výskumu správania detí a mládeže (9 – 17 rokov) na internete EU Kids Online.

„Predstava staršieho pedofila, ktorý zneužíva deti, je v skutočnosti veľmi nereálna a ako hrozba okrajová. Oveľa viac problematických situácií sa deje medzi spolužiakmi alebo všeobecne rovesníkmi a môžu mať na deti výrazne negatívny dosah,“ upozorňuje psychológ David Šmahel z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity, ktorý sa podieľal na výskume za českú stranu.

„Mýtus, že hlavnou hrozbou na internete je starší pedofil, má negatívny dosah na prevenciu, pretože namiesto toho, aby si deti dávali pozor na svojich rovesníkov alebo trochu starších, majú v hlave predstavu staršieho nebezpečného muža, čo je často mimo reality,“ hovorí psychológ.

Dávať si pozor a dodržiavať pravidlá

Ako ukazujú zistenia slovenských výskumníkov, 18 percent detí sa aj osobne stretlo s niekým, koho predtým spoznali na internete. Stretnutie s dospelou osobou tvorí z týchto prípadov len 6 percent, najčastejšie sa deti takto stretnú so svojimi rovesníkmi (64 %) a jedna pätina prípadov sú stretnutia so starším tínedžerom.

„Samozrejme, riziko stretnutia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Technológie

Slovensko

Teraz najčítanejšie