Denník N

Celkom dobrý film. Strašidelný gýč. To si Kuciak nezaslúži. Čo píšu o filme Sviňa českí kritici

Foto - Łukasz Wojciechowski
Foto – Łukasz Wojciechowski

Na Slovensku to s tou mafiou nebude také horúce, lebo napriek filmu v kinách sú jeho tvorcovia stále nažive, podpichuje jeden z českých recenzentov tvorcov filmu Sviňa.

Sviňu hrajú české kiná a nijaké rekordy tam podľa očakávania zatiaľ netrhá. Nie ako na Slovensku, kde tento politický triler za mesiac premietania pritiahol už 366-tisíc divákov a stále naň chodia davy.

U našich západných susedov je s číslom 5 319 divákov deviaty vo víkendovom rebríčku, ktorému kraľuje animák Ježko Sonic (78-tisíc ľudí).

Nezaujíma Čechov naša politika? To by bolo príliš unáhlené tvrdenie. Ako vedia odborníci z distribučných spoločností, v českých kinách spravidla aj najväčšie slovenské hity často bývajú na okraji záujmu. Tých päťtisíc divákov v skutočnosti znamená, že film Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna českého diváka zaujíma a že ho zaujíma nadpriemerne. O tom istom môžu svedčiť aj desiatky recenzií.

Pod závejmi kokaínu

Mirka Spáčilová z iDNES dáva Svini hodnotenie 55 percent ako dielu, ktoré je „realizačne ľahko nadpriemerné, ale schematické až hrôza“.

„Korupčnú chobotnicu prepájajúcu vysokú politiku i cirkevných hodnostárov so zločincami, súdmi, s políciou, dotačnými podvodmi a čiernym obchodom s drogami či nútenou prostitúciou táto snímka vykresľuje v najjednoduchších šablónach,“ píše nestorka českej denníkovej kritiky a rozvádza, v čom konkrétne sú filmové postavy šablónovité.

„Keď poslanec, tak opilec so slabosťou pre nedospelé dievčatá, ktorý sa potom dá za kalného rána v ťažkej opici ľahko vydierať. Keď podnikateľ za hranou zákona, tak zavalitý mafián milujúci „svoj pokoj“, tepláky a zlaté reťaze. Predstavitelia cirkvi idú po peniazoch, burani sa lačne napchávajú, zbohatlíci sa váľajú na jachtách, vo vírivkách či v oblekoch od sponzorskej firmy, ktorá dosiaľ šatila skôr tupé české komédie… To všetko pod závejmi kokaínu, ako keby Sviňa chcela prekonať zmar talianskej Gomory,“ naráža Spáčilová na známy filmový triler, ktorý je o neapolskej mafii.

Na záver hodnotenia sa kritička pýta, či by k vražde Kuciaka a Kušnírovej nebol predsa len vhodnejší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie