Denník N

Kálmán Petőcz: Keby sa maďarské strany spojili, takmer určite by sa do parlamentu dostali

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kálmán Petőcz je bývalý diplomat, vedúci stálej misie SR pri OSN v Ženeve a odborník na ľudské práva. V roku 2014 kandidoval ako nezávislý na eurokandidátke SaS.

V rozhovore vysvetľuje, prečo neuspel vo voľbách Bugárov Most-Híd a prečo nie je dobré, že maďarská menšina na Slovensku nebude mať prvýkrát po 30 rokoch v parlamente žiadne zastúpenie.

Koalícia troch maďarských strán MKO-MKS (Maďarská komunitná splupatričnosť) získala vo voľbách viac hlasov ako Most-Híd. Čo sa stalo?

To, že Most-Híd neuspel, je podľa mňa zákonité. Keď sa pozrieme na vývoj politiky po roku 1993 na Slovensku, vidíme, že Smer je dominantný partner a koaličných partnerov akoby zomlel. To sa stalo aj v prvej koaličnej vláde Roberta Fica, keď sa po jej skončení HZDS a SNS v tej podobe, ako dovtedy existovali, de facto rozpadli. To isté sa stalo teraz. Veď sa to začalo už Sieťou a toto je takmer zákonitosť. Kľúčová chyba bola, že Most-Híd nevystúpil z vlády po Kuciakovej vražde. Myslím, že spätne si to uvedomili aj oni. Viacerí ich predstavitelia niekoľkokrát povedali, že to bola vážna chyba. To je príčinou toho, prečo Most neuspel a odklonili sa od neho slovenskí liberálni voliči, hlavne bratislavskí, ale aj iní. Takisto sa im zrejme nepodarilo mobilizovať ako náhradu Rusínov.

A ako je to so stranou MKO-MKS? 

Pokiaľ ide o koalíciu maďarských strán, ukázalo sa to čo doteraz. Štyri voľby za sebou SMK pod akýmkoľvek názvom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie