Denník N

Gábor Grendel: Po rokoch s Kočnerom je úspech vo voľbách zadosťučinenie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý novinár sa stal druhým najpopulárnejším politikom OĽaNO. Ironicky poďakoval Krajskej prokuratúre v Bratislave za to, že mu pomohla tým, že naňho podala obžalobu. Lipšica by považoval za najlepšieho ministra vnútra.

Ste druhý najúspešnejší poslanec OĽaNO so 132-tisíc krúžkami a máte ôsmy najvyšší počet preferenčných hlasov zo všetkých poslancov. Ste spokojný?

Nečakal som to a je to pre mňa prekvapenie. Boli sme si vedomí, že čím viac voličských hlasov dostaneme, tým viac voličských krúžkov budeme potrebovať, aby sme sa prekrúžkovali dopredu. Pre mňa je prekvapením, ako veľa hlasov OĽaNO dostalo. Ale som prekvapený aj z toho, ako veľa hlasov dostal Smer. Že je na osemnástich percentách po tých posledných štyroch rokoch, ktoré už nemusíme ani znovu charakterizovať. Okolnosti, ktoré zmobilizovali opozičných voličov, sú všeobecne známe. Výsledok nových opozičných strán je tiež prekvapením.

Odhadovali ste, že KDH a PS/Spolu sa nedostanú do parlamentu?

V prípade KDH a maďarských strán som túto obavu mal. Bol to jeden z dôvodov, prečo sme vlani v lete dávali ponuku na predvolebnú spoluprácu SMK. Po vojne je každý generálom a je ľahké teraz mudrovať, že mohli byť vnútri. Pri KDH som mal obavu takisto, pretože historicky dlhodobá skúsenosť hovorí, že KDH má v prieskumoch lepšie čísla ako tie, ktoré dosiahne vo voľbách. Opäť sa to zopakovalo. Neúspech PS/Spolu som vôbec nečakal ani po exit polloch, ani po prieskumoch, ktoré naznačovali niečo úplne iné. Treba to dôsledne zanalyzovať. Niekde sa určite stala chyba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie