Denník N

Šéf Focusu Slosiarik vysvetľuje rozdiel medzi exit pollom a výsledkom: Nepamätám si takú situáciu, aká sa stala PS/Spolu

Martin Slosiarik. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Slosiarik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Martin Slosiarik hovorí, že opozičné demokratické strany nadhodnotili, lebo im modelovo pridelili aj hlasy zo zahraničia, ale aj preto, že im ich voliči ochotnejšie odpovedali na to, koho volili.

Po zverejnení exit pollu agentúry Focus pre TV Markíza nastala vo viacerých štáboch opozičných strán eufória. Podľa prieskumu sa do parlamentu mala dostať koalícia PS/Spolu aj KDH, Smer v ňom mal menej ako 15 a kotlebovci 6,5 percenta. Sociológ a šéf Focusu Martin Slosiarik okrem iného vysvetľuje, ako je možné, že sa exit poll tak veľmi líšil s výsledkom volieb.

Ako hodnotíte výsledok volieb?

Ako prekvapujúci, a to najmä pre PS/Spolu. Inak by som sa na to pozeral, keby mali o tých pár stotín hlasov viac a dosiahli by sedem percentnú hranicu na vstup do parlamentu. Vznikli by tým aj iné možnosti pri uvažovaní nad budúcimi koalíciami. V podstate o tom, aby som povedal, kto je najväčším prekvapením volieb, rozhodli štyri stotiny. To, že sa PS/Spolu nepodarilo dosiahnuť sedem percent, je pre mňa najväčším prekvapením týchto volieb.

Chýbalo im menej ako tisíc hlasov. Ak by nekandidovali v koalícii, v parlamente by boli.

Po voľbách je ľahké hovoriť, čo sa mohlo urobiť inak. Treba si uvedomiť, že toto rozhodnutie robili v nejakej situácii. V tom čase sa ich kandidátka stala prezidentkou a vyhrali európske voľby. Bola tam vnútorná sila a mobilizácia ísť do toho a s odhodlaním.

Určitý čas dosť intenzívne diskutovali s Andrejom Kiskom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prieskumy preferencií

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie