Denník N

Smer čaká Pellegriniho pokus vymeniť Fica, ale aj defenzíva, napätie a frustrácia

Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico priznal porážku, Pellegrini zasa, že s ním pôjde do súboja.

Pri moci boli s jedenapolročnou prestávkou od roku 2006, ovládli štát až tak, že väčšinu ich 150-člennej kandidátky tvoria ministri, poslanci a štátni nominanti.

Smer po volebnom prepade skončí v opozícii a počet jeho poslancov sa po štyroch rokoch zmenší zo 49 na 38. Prišiel o 210-tisíc voličov, čo je viac, ako dostalo takmer sedempercentné PS/Spolu. Robert Fico pritom opakovane sľuboval, že idú voľby vyhrať.

Čo teraz Ficovu stranu čaká? V akom je a bude stave? Môže sa s tým vyrovnať a ako môže skončiť?

Pellegrini naznačuje súboj

V prvom rade by ju mal čakať súboj medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim alebo aspoň pokus o výmenu predsedu.

Kým Fico pred voľbami suverénne a bez zaváhania tvrdil, že bude aj v opozícii predsedom strany, premiér už deň po voľbách začal hovoriť, že pokiaľ sa vyskytne príležitosť, pokúsi sa predsedu vystriedať. „Ak sa otvorí takáto nominácia, určite nepoviem nie. Ja chuť mám, ale určite sa nepatrí dnes odkazovať predsedovi, ktorý založil našu stranu, že už dnes mu idem po krku a idem ho vyhodiť zo stoličky,“ vravel dosluhujúci premiér na Markíze a hovoril o tom, že by aj v strane mala „pokračovať zodpovedná zmena“.

Video: Fico priznal porážku, Pellegrini čakal, že zloží funkciu (autorka: Martina Koník)

Bol by ochotný kandidovať za predsedu, aj keď mu to nedovolí Robert Fico? „Som dospelý chlapec a budem sa snažiť urobiť to, čo bude najlepšie,“ tvrdil Pellegrini.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie