Denník N

Matovič nehovorí detaily, ale pomaly sa črtá jeho vláda. Stretol sa s Kollárom a so Sulíkom, Kiska je v Poprade

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič. Foto - TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič. Foto – TASR

Víťaz volieb zatiaľ pred novinármi pôsobí tak, že najmä počúva predstavy ostatných koaličných partnerov – a zatiaľ až tak často nehovorí tie svoje.

„Najradšej by som mal vládu už zajtra ráno o siedmej,“ hovoril so smiechom Igor Matovič v pondelok. Bude to však trvať dlhšie. Druhý deň sa stretáva s opozičnými lídrami a zatiaľ sa vykrúca z otázok, ako bude vyzerať vláda a koalícia.

Už od volebnej noci Matovič opakuje, že sa pokúsi vytvoriť štvorkoalíciu, odôvodňuje to tým, že chce ústavnú väčšinu, spomína predovšetkým previerky sudcov. Prvý na zozname lídra OĽaNO bol od začiatku Boris Kollár ako líder druhej najsilnejšej strany v možnej koalícii. Nevieme, ako si telefonovali, no ako s prvým sa napokon Matovič ešte v nedeľu stretol s Richardom Sulíkom – s ktorým majú k sebe najbližšie.

V pondelok sa potom stretol s Kollárom na Bratislavskom hrade a rozprávali o tom na tlačovke v parlamente.

S Kiskom sa ešte budúci premiér od povolebnej televíznej diskusie nevidel, exprezident je doma v Poprade, s Matovičom sa v Bratislave stretne až v utorok.

Matovič zatiaľ otvorene hovorí len o tom, že chce ministerstvo vnútra – a bojovať proti mafii. Dodáva, že z úcty k partnerom zatiaľ nemenuje žiadne iné ministerstvo. Z jeho náznakov a zo slov jeho blízkych ľudí v OĽaNO sa však dá vyrozumieť viac.

Kto by mohol byť ministrom

Kto bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie