Denník N

Záborská z Kresťanskej únie: Máme s Matovičom dohodu, že v parlamente si vlastný klub nevytvoríme

Anna Záborská z Kresťanskej únie a Branislav Škripek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Anna Záborská z Kresťanskej únie a Branislav Škripek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po pätnástich rokoch v Európskom parlamente sa zakladateľka KDH Anna Záborská vracia do Národnej rady v poslaneckom klube Obyčajných ľudí.

S kresťanskými demokratmi sa rozišla vlani pred eurovoľbami, keď hnutie schválilo pravidlo, že po troch volebných obdobiach si má dať člen KDH prestávku. Ona chcela o post europoslankyne zabojovať aj štvrtýkrát, a preto šla do volieb s novou stranou, ktorá dostala názov Kresťanská únia. V eurovoľbách neuspela a do parlamentných volieb už šla na kandidátke OĽaNO.

Do parlamentu sa dostali štyria kandidáti Kresťanskej únie. Po odchode niektorých poslancov do exekutívy ich môže byť ešte viac.

Ste ako predsedníčka Kresťanskej únie súčasťou rokovaní o budúcej koalícii?

Na tej najvyššej úrovni súčasťou rokovaní nie sme. Predpokladám, že sa v krátkom čase stretneme s predsedom OĽaNO a povieme si, ako to v rámci týchto strán prebieha.

Boris Kollár viackrát zopakoval, že podmienkou vzniku budúcej koalície by mala byť zásada, že sa nebudú otvárať kultúrno-etické otázky. Nebol by to pre vás problém?

Troška sa čudujem, že aj po voľbách ideme do tém, ktoré rozdeľujú ľudí. Súhlasili sme s podmienkami, ktoré dalo OĽaNO na začiatku, že vláda bude zostavená, len keď to bude za istých podmienok

Máte na mysli päť podmienok Igora Matoviča zo septembra, keď oznámil, že OĽaNO nepôjde do vlády so stranami, ktoré budú presadzovať registrované partnerstvá, adopcie detí gejmi a lesbami, uvoľnenie drogovej politiky, rušenie sociálnych opatrení či kvóty pre migrantov? 

Áno, neviem, prečo by toto mal byť strašiak. Pevne verím, že si všetci uvedomia, že sme predurčení, aby Slovensko išlo po inej ceste. Nebudeme tu vyvolávať strašiakov, ktorí momentálne vôbec nie sú. Nemyslím si, že kultúrno-etické otázky budú súčasťou programového vyhlásenia vlády. To si vôbec nemyslím.

Matovič na tlačovej konferencii o „menej podstatných témach“. Na plagáte má zoznam tém, ktorými by podľa neho strany nemali strašiť. Foto – FB/OĽaNO

Má Kresťanská únia špeciálne podmienky vstupu do koalície?

Nie. My sme sa zhodli s tými piatimi podmienkami a pridali sme k nim Istanbulský dohovor. Viac podmienok nemáme.

Pred voľbami ste vytvorili stránku krestanskikandidati.sk, na ktorej boli okrem kandidátov Kresťanskej únie aj viacerí ľudia z OĽaNO. Je to samostatná platforma v OĽaNO alebo skupina ľudí, ktorá chce užšie spolupracovať?

Vôbec nie. Bola to čisto kampaňová záležitosť. Je to dávno existujúca doména, ktorú sme použili už v predchádzajúcich voľbách a propagovali sme na nej známu štvoricu Richard Vašečka, Marek Krajčí, Eduard Heger a ja. Niektorí kandidáti z OĽaNO sa prihlásili, že aj oni sa cítia ako kresťanskí kandidáti, tak sa k nám pridali. Voľbami sa to skončilo, nemáme s tým žiadny ďalší úmysel.

Do parlamentu sa dostali štyria z osemnástich kandidátov Kresťanskej únie – vy, Ján Szőllős, Katarína Hatráková a Richard Vašečka. Je to dobrý výsledok?

My to určite považujeme za dobrý výsledok. Je to naplnenie túžby našich voličov, aby sme boli súčasťou slovenskej politiky.

Nevytvoríte si v parlamente samostatný klub?

Určite nie. Dohodli sme sa s OĽaNO, že keď pôjde do vlády, pôjde aj Kresťanská únia, a že keď nepôjde OĽaNO do vlády, tak nepôjde ani Kresťanská únia. Dohodli sme sa, že celé volebné obdobie zostaneme v jednom poslaneckom klube.

Eduard Heger aj Richard Vašečka minulý rok hlasovali za návrh kotlebovcov na sťaženie prístupu k interrupciám. Ako by ste v takejto situácii hlasovali vy?

Zákon nie je predložený, vôbec nevieme, aký by bol text takéhoto zákona. Myslím si, že je úplne predčasné hovoriť, čo by bolo keby.

To, že pán Vašečka za takýto návrh hlasoval, je z vášho pohľadu v poriadku?

Hlasoval podľa svojho svedomia a to isté hovorí aj Igor Matovič, že v otázkach života by sme mali hlasovať podľa svojho svedomia.

V OĽaNO teda budú mať kandidáti pri týchto otázkach voľnú ruku?

Neviem vám povedať. O tom sme nehovorili. Predpokladám, že o tom budeme hovoriť vtedy, keď bude vytvorený poslanecký klub.

Anna Záborská a Ivan Štefanec v Európskom parlamente. Foto – TASR

Hovorili ste vôbec s Igorom Matovičom o týchto témach? Záleží mu na nich?

Myslím si, že mu na týchto témach záleží, určite.

V programe Kresťanskej únie sľubujete finančne podporovať a zaviesť programy propagujúce kultúru života. Čo si pod tým máme predstaviť?

Aktivity, ktoré budú ľuďom vysvetľovať, že každý človek má rovnakú dôstojnosť a že treba chrániť dôstojnosť každého človeka v každej oblasti. Či je to zdravotníctvo, sociálne veci alebo zamestnanosť.

Vezmite si, aký problém majú napríklad rómski občania s tým, aby sa zamestnali. A pritom dôstojnosť toho človeka je rovnaká. Sú to mnoho ráz vzdelaní ľudia alebo aj takí, ktorí nechcú nadobudnúť vzdelanie, lebo si povedia, že ich do roboty neprijmú ani vtedy, keď budú vyučení za murára – len preto, že sú Rómovia. Kultúra života je založená na tom, že každý človek má rovnakú hodnotu a tú hodnotu treba chrániť. Myslím si, že k týmto hodnotám treba vychovávať – na to sú tie programy a kampane.

Darmo budeme hovoriť o násilí na ženách, ak deti od malička nebudú vychovávané k tomu, že nemôžu použiť násilie na nikom, pretože ten druhý človek má takú istú cenu ako aj ony. Tam je aj riešenie celého problému násilia, ktoré je páchané na ženách, na deťoch, na mužoch, na hendikepovaných, na starých. Ten, kto pácha násilie, si myslí, že ten druhý je menejcenný. Na toto musia byť programy od detstva.

Predseda strany Zmena zdola Ján Budaj je zároveň v predsedníctve OĽaNO. Mali by ste aj vy záujem o takéto miesto?

To už je úplne hypotetická otázka. V týchto dimenziách vôbec nepremýšľam.

Kedy ste sa naposledy stretli s Igorom Matovičom?

Počas volebnej noci.

Máte naplánované nejaké ďalšie stretnutie?

Zatiaľ neviem.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OĽaNO

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie