Denník N

Stavte skôr na PS ako na Spolu

Miroslav Beblavý a Michal Truban počas volebnej noci. Foto N – Andrej Bán
Miroslav Beblavý a Michal Truban počas volebnej noci. Foto N – Andrej Bán

Progresívne Slovensko má šancu vzoprieť sa trendu, že strany na Slovensku neprežijú koniec svojich zakladateľov.

K najvýznamnejším dôsledkom sobotňajších volieb patrí nebývalá reflexia politických lídrov. Niečo také, že by v priebehu troch dní oznámilo odchod päť predsedov relevantných strán, sme tu ešte nemali.

Béla Bugár, ktorého Most skončil s dvomi percentami ďaleko pred bránami parlamentu, ani nemohol inak. Podobne bol na tom 3,1-percentný Andrej Danko, hoci skúsenosti s SNS napovedajú, že predseda sa môže v kresle držať ešte dlhé mesiace po prehratých voľbách.

O niečo menej jednoznačný je prípad Alojza Hlinu, ktorý svoju ospalú stranu prebudil k životu a uspel vo viacerých voľbách. Fakt, že v tých najdôležitejších KDH skončilo ešte horšie ako pred štyrmi rokmi a že si nechalo kradnúť prirodzených voličov, môžeme pripísať aj konkurencii, ale s tou mal Hlina rátať už odvtedy, čo po ňom na jeseň vyštartoval Matovič.

Najzaujímavejší je prípad šéfov PS/Spolu. Michal Truban sa vzdáva predsedníckej stoličky a Miroslav Beblavý z politiky úplne odchádza. Iste, fakt, že sa ocitli tesne pri sedempercentnej hranici, je primárne ich zodpovednosť, lenže oná necelá tisícka hlasov, ktorá im chýbala, bola skôr vecou náhody. Je fajn, že ukázali, že stranícki lídri vedia, čo je politická zodpovednosť, ale zvlášť v prípade strany Spolu môže ísť o predzvesť jej konca.

Minimálne doteraz platilo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Komentáre

Teraz najčítanejšie