Denník N

Matovič v debate Denníka N: Chcem vládu, čo vydrží, a nie opakovať známe veci o Kollárovi

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ešte pár týždňov pred voľbami ste mali päť percent a vôbec to nevyzeralo, že OĽaNO dostane vo voľbách 721-tisíc hlasov. Kde, kedy a čím sa to zlomilo? 

V novembri nám Focus nameral 5,6 percenta a vtedy som si myslel, že našou úlohou v politike a aj v týchto voľbách bude byť tretím alebo štvrtým „kolom na voze“, ale tým dôležitým v demokratickej opozícii, aby sme mohli dosiahnuť zmenu.

Potom sme mali stretnutie v Haliči v kultúrnom dome a Mišo Šipoš tam mal motivačné video pre našich kandidátov. Bol v ňom špurt a v ňom Peter Sagan, kde bol 15 sekúnd pred cieľom asi piaty alebo šiesty a na konci bol prvý. Mišo vtedy povedal, že toto je naša stratégia do volieb. Mne sa to zdalo prehnané, asi ako keď mi manželka Pavlínka povedala, že budeme mať 24,7 percenta. Nakoniec sa trafila, mohla by byť bookmakerom v stávkovej kancelárii.

Na to, čo sa stalo, je asi viac odpovedí. Zjednodušene si myslím, že nám ľudia uverili, a hlavne si povedali, že do toho finálneho boja pošlú niekoho, kto má za sebou reálne skutky a možno menej slov.

Ale slov ste mali dosť. 

Len tí druhí možno mali len tie slová.

Pamätám si na piatok, keď vybehol prieskum dva týždne pred voľbami, kde bolo vidno, že toto je prelomový deň volieb. Volala som vám, že vás musíme prehodiť z diskusie so slabšími kandidátmi na iný deň medzi najsilnejších. Vy ste mi hovorili, že dúfate, že Kiska bude mať 15 a vy 14,5 percenta. Báli ste sa tej funkcie?

Úprimne povedané – áno.

Predstavujem si to tak, že keď niekto kandiduje a vstúpi do tej politiky, tak má záujem o moc, chce ju uchopiť a je na to pripravený. 

Za tých desať rokov som si nejako zvykol. Keď vám niekto 10 rokov hovorí, že ste šašo, poloblázon…

Veď aj vy ste o sebe hovorili, že ste polosedlák z Trnavy.

Ja som vždy hovoril sedlák, nie polosedlák. Keď vám to niekto hovorí, tak skláňate hlavu, uvedomujete si, že to je vaša úloha v politike – robiť toho šaša. Byť na tom výslní je určené niekomu inému. Áno, niekedy to pociťujete ako krivdu, keď vidíte, že si to odmakáte a prídu noví spasitelia a hovoria si, že najlepšie by bolo spraviť vládu bez OĽaNO a vy máte z toho taký nepríjemný pocit. Sú už skoro dva dni po voľbách, ale zatiaľ som necítil radosť. Tu sme nedávno sedeli na vašej predvolebnej debate, sedel tu Mišo Truban, tlačil som očami do poslednej chvíle, nech to dajú.

Nebude to tým Borisom Kollárom?

To nie, chcel som, aby nás bolo čo najviac. Ľudia prejavili vôľu na zmenu, aby tam bolo aj KDH, aj keď sa priznám, že tam som im to prial trochu menej. Ale keby tam bola koalícia PS/Spolu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie