Denník N

Matovičovo Slovensko: Kde sú jeho bašty a kde bral hlasy Kotlebovi (12 máp o voľbách)

Podrobnejšie dáta naznačujú, že Igorovi Matovičovi sa miestami naozaj mohlo podariť zatlačiť podporu ĽSNS a prebrať jej voličov. Pravdepodobne k tomu došlo najmä na Orave.

Pred sobotnými voľbami varoval dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer) ľudí v regiónoch, aby o výsledku nenechali rozhodnúť voličov v Bratislave a zahraničí, lebo sa tam „nežije skutočný život“.

Ak nič iné, toto želanie sa mu splnilo. Na volebných mapách vidno, že o víťazovi volieb určite nerozhodla Bratislava, kde malo hnutie OĽaNO v porovnaní s celoslovenským priemerom jemne podpriemerný výsledok. Dôvodom bola nadpriemerná podpora pre iné opozičné strany.

OĽaNO vyhralo voľby vďaka tomu, že získalo výborný výsledok v mnohých regiónoch, tradične pravicovejších, ale aj veľmi prekvapivých. Výrazne sa mu darilo napríklad na „bližšom východe“, teda na Spiši, Šariši, v Košiciach a okolí.

Pripravili sme mapy, ktoré vám prezradia, kde sú bašty volebnej podpory kandidujúcich strán, kde boli slabšie a ako sa menila ich územná podpora medzi rokmi 2016 až 2020.

Autor: Daniel Kerekes

OĽaNO: Záhorie, Trnava, Orava aj Spiš

Hnutiu Igora Matoviča kazilo bratislavský výsledok najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

OĽaNO

Progresívne Slovensko

SaS

Sme rodina

Smer

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie