Denník N

Potenciál novej politickej garnitúry pohľadom imunológa

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Zopár asociácií a dve rady pre nových politikov a jedného starého.

Autor je vedec, Ústav molekulárnej biológie SAV

Jeden zo siedmich divov Júliusa Satinského, ako ich opísal v relácii Milana Lasicu Mojich sedem divov, bola ľudská schopnosť asociácie. Táto schopnosť však nie je daná iba človeku. Aj zvieratá ju majú – jasne to dokázal držiteľ Nobelovej ceny, lekár Ivan Pavlov, keď naučil svoje laboratórne psy slintať už pri rozsvietení svetla v miestnosti, a to aj vtedy, ak im žiadne krekry neniesli. To je podmienený reflex.

Človek však schopnosť asociácie povýšil na vedu a umenie. Na najvyššom stupni v rebríčku asociácií stojí metafora a matematická rovnica.

Ja, ako imunológ pracujúci v oblasti základného výskumu, nachádzam mnoho asociácií v politike, zvlášť teraz v sezóne volieb. Zoberme si napríklad už len to samotné slovo „imunita“, ktoré dalo názov celému vednému odboru imunológie. Pre mňa, biológa, imunita znamená odolnosť organizmu proti patogénom, teda choroboplodným subjektom. Schválne nepíšem „mikroorganizmom“, lebo chorobu nemusí spôsobiť iba mikroorganizmus. Poznáme aj vírusy či dokonca patogénne proteíny.

Ale ak by som bol zvárač, znamenala by imunita pre mňa zrejme odolnosť kovov proti korózii.

V skutočnosti je však slovo „imunita“ latinského pôvodu a označuje právnické vyňatie osôb, zvyčajne politicky aktívnych, z moci zákona. Takáto imunita sa bude týkať aj nových poslancov Národnej rady zvolených minulý víkend vo voľbách. Skôr, ako ju získajú, opíšem tu zopár asociácií, ktoré mi ako imunológovi napadnú pri sledovaní súčasného politického diania, a vyvodím z nich dve rady.

Spiaci adepti

Hovorí sa teraz všade o koronavírusovej epidémii. Áno, koronavírus je jedným z patogénov spôsobujúcich nákazlivé choroby a s tým súvisiace epidémie a pandémie. Vírusy sa však nepovažujú za mikroorganizmy, lebo na to, aby prežívali, potrebujú hostiteľskú ľudskú bunku. Vírusy potom túto bunku zlikvidujú – buď ihneď, ako napríklad práve koronavírus či vírus chrípky, alebo neskôr, ako napríklad herpes simplex. To „neskôr“ zvyčajne pre hostiteľa znamená ten najmenej vhodný čas, keď je mu fakt zle. Trebárs keď je vyhladovaný, zranený, chorý, vystresovaný a podobne. Spiace vírusy sa vtedy prebúdzajú. Jednoducho – herpes poznáš v núdzi. Vírusom pritom nejde o nič iné ako o namnoženie svojej vlastnej dosť primitívnej genetickej informácie. Ľuďom – hostiteľom – však táto ich činnosť spôsobí chorobu, ba aj smrť.

Asociácia? Aj v naoko neškodných politických subjektoch, schválne nepíšem „stranách“, lebo politiku nemusí robiť iba politická strana, poznáme aj hnutia či dokonca nezávislé osobnosti, teda aj v naoko neškodných politických subjektoch môžu existovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie