Denník N

Vyzlečieš si tričko? Mne je jedno, že máš iba 12 rokov. Vo filme V sieti sa mieša hnus so smiechom

Dokument o sexuálnych predátoroch na internete sa stihol stať mediálnou bombou ešte pred premiérou v kinách. Teraz do nich mieri.

„A tebe neprekáža, že mám iba dvanásť rokov?“ pýta sa cez webkameru dievčina s výzorom nevinnej školáčky neznámeho dospelého muža, ktorý sa s ňou začal rozprávať cez internet.

Nešlo pritom iba o jedného muža. V skutočnosti ich boli stovky a niektoré odpovede sa oplatí zacitovať.

„Prečo by mi to malo prekážať?“

„Tiež som mal 12 rokov.“

„Snažím sa na to nemyslieť.“

„Ak to neprekáža tebe…“

„Nie. Vyzlečieš si tričko?“

Na dokumentárny film ohromujúca návštevnosť 111-tisíc ľudí za prvý víkend premietania. Desiatky rozhovorov so štábom a herečkami, ktoré si podľa vlastných slov zažili „cestu do pekla“. Zatiaľ deväť mužov, ktorých česká polícia priamo v súvislosti s týmto filmom vyšetruje za nedovolené kontakty s neplnoletými, pričom v jednom prípade súd už stihol vyniesť rozsudok: sexuálny online predátor dostal za obťažovanie desať mesiacov väzenia s odkladom na tri roky.

Nepočuť a nečítať v uplynulom polroku o snímke V sieti mohol iba človek, ktorý žil na pustom ostrove. V Česku už o filme Barbory Chalupovej a Víta Klusáka niektorí hovoria ako o prvom domácom dokumentárnom blockbusteri. Teraz mieri aj do našich kín, mediálnou bombou bol však dávno pred tým, než ho vôbec mohli vidieť prví diváci.

Ak patríte k obetiam sexuálneho násilia alebo hľadáte informácie, môžete sa obrátiť na webstránku Stalosato.sk., ktorá ponúka podporu a pomoc.

Keď autori pôvodne krátkeho virálneho videa vyhlásili zbierku na celovečerný film, nestačili sa čudovať, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie