Denník N

Čo rozhodne o úspešnej liečbe Slovenska?

Volebná noc OĽaNO vo februári 2020. Foto N – Tomáš Benedikovič
Volebná noc OĽaNO vo februári 2020. Foto N – Tomáš Benedikovič

Víťaz volieb je záhadou a strana Za ľudí sa do istej miery stáva dedičom nenaplnených predstáv tých, ktorí neuspeli.

Autor je sociológ

Slovenské voľby vyvolali početné zahraničné reakcie. Tie české zdôrazňovali koniec éry Roberta Fica, ktorý pripísali zmene atmosféry po februári 2018, prílivu informácií o korupcii a prerastaní mafiánskych klanov do politiky, ale aj nespokojnosti so stavom zdravotníctva a školstva i so situáciou ľudí žijúcich v zaostalejších regiónoch.

Zaregistrovali tiež občianske vzopätie započaté iniciatívou Za slušné Slovensko, ktoré sa napokon pretavilo do politickej zmeny. Niečo podobné sa v Česku napriek státisícom protestujúcich proti babišovskému establišmentu nepodarilo. A české médiá si všimli aj to, že to bol mohutný prúd občianskych hlasov – umelcov, študentov, rapperov, športovcov, folkloristov a ďalších – ktorí sa postavili proti šíriacemu sa moru fašizmu.

Veľkou neznámou bol Igor Matovič: pozorovatelia vysvetľovali jeho úspech odkazom na globálny trend oslabenia tradičných strán politikmi, ktorí si dokážu získať podporu kritikou elít a populistickou rétorikou.

Kopernikánsky obrat?

Víťaz volieb je záhadou aj doma. Nie pre jeho minulosť, tá je na Slovensku dôverne známa a za svoje desaťročné pôsobenie v politike si vyslúžil značnú kritiku. Otázniky sa spájajú s budúcnosťou. Aj keď sa po voľbách usiloval správať inak, hovoril o zodpovednosti, o spoločnej túžbe „vyčistiť chliev“ – premena na politika, ktorý nevystačí s kritikou, konfrontáciou a konfliktmi, ale ktorý bude musieť spájať, vyjednávať, presadzovať spoločnú vôľu a riadiť štát, si bude vyžadovať zmenu paradigmy, priam kopernikánsky obrat.

Navyše, víťazné hnutie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie