Denník N

Matovič sa postavil za vládu s Kollárom. Pre Sulíka je problém Borguľa aj kandidát na ministra dopravy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby bolo na mne, radšej mať vládu bez pofidérnych ľudí, ako mať ústavnú väčšinu, povedal v utorok večer Richard Sulík. Matovič hovorí, že vie vládnuť aj bez Kisku. Kollár reaguje na výhrady k ekonomickému programu hnutia Sme rodina pozvánkou na stretnutie s expertmi z Rakúska.

Líder OĽaNO Igor Matovič si v stredu dopoludnia prevzal od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie na zostavenie vlády a popoludní absolvoval ďalšiu sériu rokovaní o novej vláde. Stretol sa s Richardom Sulíkom a Borisom Kollárom, s Andrejom Kiskom bude rokovať vo štvrtok.

Zdá sa, že skladanie vlády postupuje rýchlo, no v skutočnosti to také jednoduché nie je. Designovaný premiér musí už na začiatku krotiť obavy SaS a strany Za ľudí z kádrov, ktoré chce poslať do vlády – alebo bude mať v parlamente – hnutie Sme rodina Borisa Kollára.

Kým Kiskova strana hovorí skôr v náznakoch, predseda SaS Richard Sulík je otvorenejší. V utorkovej Téme dňa televízie TA3 otvorene povedal, že za problémového považuje bývalého komunálneho politika Smeru Martina Borguľu, ktorý k hnutiu Sme rodina prešiel vlani na jeseň. V sobotu bol zvolený za poslanca.

A Sulík menoval aj ekonomického experta hnutia a kandidáta na ministra dopravy Štefana Holého, teda tvár projektu výstavby štátnych nájomných bytov, na ktorom Boris Kollár trvá a Sulík ho tvrdo kritizuje.

Holého však v rozhovore pre Denník N kritizoval aj Matovičov človek, tieňový minister dopravy OĽaNO Ján Marosz. Ten povedal, že Holého koncept investícií na dlh je cestou do pekla.

Matovič: S Kiskom aj bez Kisku

Igor Matovič pred stredajším stretnutím s Borisom Kollárom priznal, že Andrej Kiska má obavy, ako budú fungovať nominanti Sme rodina vo vláde. Upokojiť ho chce napríklad nápadom na zriadenie fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky, hovoril, že by na to štát mohol dať napríklad 10 miliónov ročne.

Od koaličných partnerov chce Matovič aj verejný záväzok, že ak bude čo i len podozrenie na korupciu u niektorého z funkcionárov, odvolá ho buď predseda jeho strany, alebo premiér.

Sme pripravení vytvoriť vládu aj bez strany Za ľudí, 83 mandátov by bola dostatočná väčšina, odkázal Igor Matovič strane Andreja Kisku. „Keď bude niekto štvrtý trucovať, skôr sa postavíme za tých, čo sa postavili od začiatku za plnenie sľubov,“ povedal Matovič.

Igor Matovič zároveň hovorí, že ak Za ľudí po svojom štvrtkovom predsedníctve bude súhlasiť s rokovaniami o novej vláde, mohlo by sa rovno vo štvrtok uskutočniť prvé spoločné rokovanie všetkých štyroch strán.

Matovič po stretnutí s Borisom Kollárom ocenil „konštruktívny prístup“ hnutia Sme rodina. „Je to v rozpore s útokmi na hnutie Sme rodina, ktoré vidíme v médiách. Ľudia rozhodli, bez Sme rodina by bola väčšina veľmi, veľmi tesná, potrebuje ústavnú väčšinu,“ povedal. „Nebuďme pápežskejší ako pápež, pozrime sa, kto tu 12 rokov vládol.“

Kollár nepriamo kritizoval stranu Za ľudí, že rokovania o novej vláde komplikuje. Povedal, že je mu niektorých partnerov ľudsky ľúto. „Čert nespí. Kým my to budeme naťahovať, iní budú robiť proti nám,“ povedal. „Čakáme, ako sa rozhodne pán Kiska. Chceme štvorkoalíciu, ale rovnako sme ochotní ísť do trojkoalície.“

Sulík: Sú to problémoví ľudia

Veľmi otvorene o problémoch s tvárami hnutia Sme rodina hovoril Richard Sulík

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie