Denník N

Venezuela: ženy stoja v radoch na nedostatkovú antikoncepciu, prezident chce, aby mali šesť detí

Ilustračné foto – Flickr/Garry Knight
Ilustračné foto – Flickr/Garry Knight

Detská úmrtnosť v krajine prudko rastie, 13 percent detí je podvyživených a ich matky si nevedia nájsť prácu, aby ich uživili.

Venezuelské ženy dostali k MDŽ od polovicou sveta neuznaného prezidenta Nicolása Madura darček – národný plán ženského zdravia. Podľa tamojších aktivistov sa dá s veľkou určitosťou pochybovať o tom, že niečo také v rozbitej krajine vôbec existuje, podstatné je, čo Maduro z neho vytiahol. Ženám v televíznom prejave odkázal, že by bolo dobré, aby rodili deti, ideálne šesť.

Ak má byť niečo príkladom totálnej straty súdnosti, súcitu a úcty k životu, tak sú to tieto Madurove bláboly. Aj jeho zásluhou je na ropu bohatá Venezuela jedným z najhorších miest na zemi na výchovu detí a dôstojný život pre ženy.

Stačí sa pozrieť na čísla: UNICEF uvádza, že 13 percent venezuelských detí je podvyživených, detská úmrtnosť v roku 2017 vzrástla o 30 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, a potom o nej vláda už radšej prestala informovať. Rovnako ako o dramatickom náraste úmrtí pri pôrodoch, rodovo podmienených vrážd, ilegálnych potratov (interrupcie sú povolené len v prípade ohrozenia života matky, ak má plod vážne deformácie či ak je tehotenstvo výsledkom znásilnenia) či počtu detí, ktoré rodičia nechajú vo vchodoch do verejných budov či rovno na ulici, lebo sa o ne nedokážu postarať.

Vo Venezuele je obrovská chudoba, kto mohol, ušiel do zahraničia, zlyháva tam zdravotníctvo, sociálny systém, zásobovanie bežnými vecami a základnými potravinami, nikto nerieši vzrastajúce násilie a kriminalitu.

Ženské organizácie na Madurove návrhy reagovali veľmi kriticky. „Takéto vyjadrovanie je neprijateľné, ženy sú oveľa viac ako maternice, my sme občianky a máme svoje práva,“ vyhlásila organizácia Avesa.

Podobne sa vyjadrila aj opozičná politička Manuela Bolívarová, ktorá aj opísala situáciu v krajine: „Nemocnice nefungujú, vakcíny na očkovanie sú nedostupné, ženy nevládzu dojčiť, lebo sú podvyživené, a nemajú peniaze na umelé mlieko a Venezuela čelí núteným odchodom občanov pre humanitárnu krízu.“

Nechceli by ste byť Venezuelčankou

Kým Maduro blúzni o matkách so šiestimi deťmi, stoja Venezeulčanky v dlhých radoch na to, aby sa zapísali na zoznam tých, čo budú mať šťastie a dostanú antikoncepčné hormonálne implantáty, ktoré do krajiny poslala OSN. Podmienkou však je, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Komentáre

Teraz najčítanejšie