Denník N

Lazio Rím smeruje k talianskemu titulu. Fašistickí ultras končia, zavraždili ich lídra

Ciro Immobile, najlepší strelec európskych súťaží. Foto - TASR/AP
Ciro Immobile, najlepší strelec európskych súťaží. Foto – TASR/AP

Od roku 2011 vyhral taliansku ligu len Juventus Turín. Hoci milánske veľkokluby Inter a AC investovali veľké peniaze do nových hráčov, dominanciu Juventusu môže teraz ukončiť úplne iný vyzývateľ: Lazio Rím. Mužstvo, ktoré skončilo v minulej sezóne až na ôsmej priečke.

Lazio v posledných ročníkoch zaostávalo aj za Neapolom, Atalantou Bergamo či mestským rivalom AS, ale teraz má veľkú šancu na titul.

Môže sa mu to podariť prvýkrát po dvadsiatich rokoch, keď ho k nemu doviedol slávny švédsky tréner Sven-Göran Eriksson s hráčmi ako Pavel Nedvěd či Juan Sebastián Verón.

Cez víkend Lazio porazilo Bolognu (2:0), čo znamenalo, že neprehralo 21-krát za sebou. Keďže Juventus s Interom nehral v súvislosti so šírením koronavírusu, Lazio sa dostalo v tabuľke na prvé miesto.

Srbský reprezentant Sergej Milinković-Savić, jedna z najväčších opôr Lazia, na Instagrame napísal: „V živote sú isté iba dve veci: smrť a to, že Lazio sa nikdy nevzdá.“

Aktuálny boj o titul však nie je až takým veľkým prekvapením, ako by sa mohlo zdať.

Lazio v roku 2017 vyhralo taliansky Superpohár a v minulom ročníku aj Coppa Italia (Taliansky pohár). Tréner Simone Inzaghi dostal čas vybudovať si tím podľa seba a majiteľ Claudio Lotito mu najlepších hráčov nepredával.

Aj Simoneho slávnejší brat Filippo, niekdajší zakončovateľ AC, sa stal koučom – v súčasnosti v Serii B vedie Benevento, ktorý má na prvom mieste dokonca až devätnásťbodový náskok. Je teda možné, že budúci rok v Serii A uvidíme derby medzi dvoma bratmi.

Ich otec Gianfranco pre ESPN povedal: „Neprezraďte to chlapcom, ale keď sú teraz trénermi, trpím ešte viac.“

Cez týždeň vraj vôbec nefajčí, ale cez víkend, keď sleduje zápasy svojich synov, potrebuje približne dvadsať cigariet.

Koniec ultras

Skvelé výsledky Lazia prišli v období, keď rozpustili ich najznámejšiu skupinu ultras fanúšikov, tzv. Irriducibili (Nezmenšiteľní), ktorá je známa politickým extrémizmom.

V septembri za bieleho dňa v rímskom parku zavraždili jej 53-ročného lídra Fabrizia Piscitelliho.

Vtedajší taliansky vicepremiér Matteo Salvini

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie