Denník N

Kde môže Sagan zvíťaziť? Na Tour de France sú v prvom týždni výborné etapy

Peter Sagan má v prvom týždni Tour viacero dobrých príležitostí na etapové víťazstvo. Najviac by mu mohla vyhovovať šiesta etapa, pri svojej všestranosti však môže prekvapiť prakticky v ktorýkoľvek deň.

tourdefrance_foto

Stalo sa to prvého júla pred tromi rokmi. Peter Sagan v 22 rokoch, na svojej prvej Tour de France a vo svojej prvej etape zachytil útok Fabiana Cancellaru na prudkom kopci pred cieľom, šikovne sa za ním vyviezol až na vrchol a na posledných desiatkach metrov ho predstihol. Muža v žltom drese, ktorý deň predtým vyhral prológ, zdolal o dĺžku celého bicykla a už pred cieľovou čiarou zdravil divákov ukazovaním svalov.

https://www.youtube.com/watch?v=jRksx1vi0IU

Bol to dokonalý vstup do najväčších cyklistických pretekov. Slovák sa stal najmladším víťazom etapy na Tour od čias Lanca Armstronga a za prvý týždeň vyhral celkovo trikrát.

Víťaziť je však odvtedy pre mladého Slováka stále ťažšie. Súperi sú stále lepší a dávajú si na neho ďaleko väčší pozor. V ďalšom ročníku Sagan ešte dosiahol jedno prvenstvo, ale v roku 2014 už získal zelený dres bez jediného etapového víťazstva.

Aké sú jeho šance v najbližších troch týždňoch?

Možností pre špecialistov na šprinty je tento rok menej ako zvyčajne. Prvý týždeň ponúka minimum rovinatých etáp s jednoduchými, rovnými dojazdmi a je skôr “akousi miniverziou jarných klasík s jazdou proti silnému vetru, po kockách a s prudkými finišmi do kopca,” píšu na uznávanom cykloblogu inrng.

Slovenskému šampiónovi práve to môže vyhovovať. V rovných finišoch na širokých cestách ho súperi v predchádzajúcich ročníkoch zväčša porážali a určite viac mu sedia závery s prudkým, ale kratším stúpaním. Vzhľadom na svoju všestrannosť a veľmi slušnú formu ale môže prekvapiť prakticky v ktorýkoľvek deň. Nepôjde mu len o etapové víťazstvá, ale aj o body do boja o zelené tričko.

Na prvých deväť etáp Tour de France až do prvého voľného dňa sme sa pozreli bližšie.

1. etapa – 04.07. sobota (Utrecht – Utrecht 13.8 km)

 

1

Tour de France štartuje v holandskom Utrechte 14-kilometrovou časovkou po rovinatej a mierne technickej trati v centre mesta.

Peter Sagan v kratších časovkách už viackrát ukázal, že sa vie držať s najlepšími. Napríklad na pretekoch Okolo Švajčiarska v roku 2012 na 7,3-kilometrovom úseku predstihol všetkých vrátane domáceho Cancellaru, tento rok v máji zopakoval podobný úspech, ale v slabšej konkurencii, v 10,6-kilometrovej časovke na Okolo Kalifornie.

1tratVeľmi dobre si počínal aj pred troma týždňami, opäť na Okolo Švajčiarska. V konkurencii najlepších časovkárskych špecialistov skončil v päťkilometrovom prológu štvrtý s päťsekundovou stratou.

Prvý vtedy skončil Holanďan Dumoulin a druhý Cancellara, ktorí patria k hlavným favoritom aj v Utrechte. Prvou voľbou však je Nemec Tony Martin, ktorý je posledné roky v rovinatých časovkách skoro neporaziteľný.

Saganovi v Utrechte nebude vyhovovať množstvo zákrut a pomalších úsekov. Na časovkárskych špecialistov tak zrejme stačiť nebude, no jeho strata by nemala byť veľká.

 

2. etapa – 05.07. nedeľa (Utrecht – Neeltje Jans 166 km)

2

Ak by Saganovi vyšla úvodná časovka, mohol by v druhej etape teoreticky zabojovať o žltý dres.

V snahe zamiešať poradím v prvej časti Tour totiž organizátori vrátili do pretekov takzvané časové bonusy. Od 2. do 8. etapy tak prví traja jazdci v cieli získajú bonusy 10, 6, a 4 sekundy.

Etapa sa opäť začína v Utrechte a končí sa na Neeltje Jans, umelom ostrove v najzápadnejšej holandskej provincii Zeeland, ktorý vybudovali v 80. rokoch ako súčasť protipovodňovej ochrany.

Cyklisti síce pôjdu celý deň až do cieľa po rovine, ale etapa môže byť napriek tomu veľmi zaujímavá. Záverečná časť sa totiž pôjde pri mori a pelotón môže ľahko rozdeliť silný bočný vietor.

“Toto môže byť masaker pokiaľ ide o časové odstupy a najväčší favoriti si budú musieť dávať pozor, ak si nechcú skomplikovať cestu za celkovým víťazstvom už na začiatku pretekov,” varuje Cycling Weekly.

Najväčšími favoritmi na víťazstvo v etape sú šprintérski špecialisti Mark Cavendish, Alexander Kristoff či André Greipel. Sagan proti nim v priamych súbojoch zväčša nevyhráva, ale momentálne je vo výbornej forme.

 

3. etapa – 06.07. pondelok (Antverpy – Huy 159.5 km)

3

Veľmi zaujímavá belgická zastávka so štartom v Antverpách a s cieľom na brutálnom kopci Mur de Huy. Ak cyklistiku sledujete pravidelne, budete ho poznať z jarnej klasiky Valónsky šíp. Má síce len 1300 metrov, ale primerný sklon 9,6 percenta a až 19-percentný v najťažšej pasáži. Cycling Weekly ho označilo za najstrmší cieľový kopec v proficyklistike.

murdehuyAj preto nájdete na čele výsledkových listín Valónskeho šípu skôr osvedčených vrchárov. Posledné štyri ročníky vyhrali Španieli Joaqim Rodriguez (2012), Dani Moreno (2013) a dvakrát Alejandro Valverde (2014, 2015).

Sagan sa na známej klasike zúčastnil iba raz v roku 2013. Mal vtedy za sebou nesmierne náročný jarný program – v priebehu mesiaca zvládol Miláno-San Remo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Okolo Flámska, Brabantský šíp aj Amstel Gold Race – no napriek tomu obsadil výborné 12. miesto.

Navyše, zatiaľ čo na Valónskom šípe musia cyklisti Mur de Huy zdolať trikrát počas druhej časti pretekov, na Tour iba raz.

 

4. etapa – 07.07. utorok (Seraing – Cambrai 223.5 km)

4

Na papieri to vyzerá na jeden z najzaujímavejších prvých týždňov Tour za dlhú dobu a veľký podiel na tom má štvrtá etapa, najdlhšia v tohtoročnom programe.

Diváci preteky na kockách milujú a tak ich organizátori zaradili do programu druhý rok po sebe.

Jazdiť sa bude aj po cestách, ktoré sa využívajú na slávnej klasike Paríž-Roubaix. V porovnaní s ňou však pôjde skôr len o akúsi “ochutnávku pavé”. Kým na tohtoročnom Roubaix museli cyklisti absolvovať 27 úsekov s kockami s celkovou dĺžkou 57,5 kilometra, vo štvrtej etape Tour ich čaká “len” sedem úsekov na 13 kilometroch. Aj tak očakávajte veľkú tlačenicu na čele, nepríjemné pády a chaos – najmä ak bude pršať.

Najmä pre favoritov na celkové víťazstvo to budú ťažké preteky. Najlepšie sa na kockách cíti Talian Vincenzo Nibali, ktorý v podobnej etape na vlaňajšej Tour naplno odštartoval svoju cestu za žltým dresom. Alberto Contador vtedy na neho stratil vyše dve a pol minúty, Chris Froome ako obhajca padol dvakrát ešte predtým, ako vôbec prišiel na pavé, a napokon pred koncom prvého týždňa odstúpil z pretekov. Štvrtý veľký favorit Nairo Quintana, ktorý vlaňajšiu Tour vynechal, sa preto na jar snažil na kocky pripraviť a absolvoval niekoľko belgických klasík.

Kým cieľom favoritov na žltý dres bude prejsť dňom bez vážneho zranenia a veľkej straty, pre Fabiana Cancellaru či Johna Degenkolba či Nikkiho Terpstru to bude asi najzaujímavejšia etapa celých pretekov. Aj Sagan to na kockách vie: tento rok bol na Roubaix 23., vlani dokonca 6.

Štart je v belgickom Seraingu, kde Slovák vyhral v roku 2012 svoju prvú etapu na Tour de France.

 

5. etapa 08.07. streda Arras – Amiens 189.5

5

Nie je veľmi o čom hovoriť. Rovinatá etapa bez výraznejších stúpaní a s ľahkým finišom.

Šprintérski špecialisti na tohtoročnej Tour veľa podobných príležitostí na víťazstvo už nedostanú, a preto sa dá očakávať, že ich tímy nenechajú nič na náhodu a únikom nedajú najmenšiu šancu na úspech.

Etapa vedie cez región Picardy, kde prebiehali tvrdé boje prvej svetovej vojny, a končí v Amiens, ktoré bolo domovom spisovateľa Julesa Verna.

 

6. etapa 09.07. štvrtok Abbeville – Le Havre 191.5

6

Ak by ste si mali počas prvého týždňa zapnúť prenos z Tour len raz, urobte tak vo štvrtok pred piatou poobede. V celom programe pretekov asi nie je etapa, v ktorej má Peter Sagan väčšiu šancu na víťazstvo.

lehavreV závere prichádza najprv prudké stúpanie – presne také prudké a presne také dlhé, aké by malo Saganovi vyhovovať – nasledované zhruba polkilometrovou cieľovou rovinkou.

850 metrový kopec so 7-percentným sklonom zrejme pochová šance čistokrvných šprintérov Cavendisha s Greipelom. “Môže byť príliš náročný aj pre Alexandra Kristoffa a Johna Degenkolba. No Peter Sagan, Michael Matthews a Simon Gerrans (obaja z tímu Orica-GreenEdge) sa zamerajú na túto etapu viac než ktorúkoľvek inú,” myslia si na Cyclingnews.

Viac ako polovica etapy sa pôjde po pobreží a vietor môže opäť zohrať dôležitú úlohu.

 

7. etapa – 10.07. piatok (Livarot – Fougeres 190.5 km)

7

Posledná skutočne rovinatá etapa pred finále v Paríži. Jediný hodnotený kopček je hneď na začiatku, pravdepodobnosť silného bočného vetra je malá a dojazd je rovný a priamy.

“Znie to neuveriteľne, ale toto môže byť posledný hromadný špurt až do Paríža, kam pelotón dorazí o 16 dní neskôr,” píše Cyclingnews.

 

8. etapa – 11.07. sobota (Rennes – Mur-de-Bretagne 181.5 km)

8

Pelotón čaká po 3. a 6. etape už tretí finiš s prudkým kopcom. Dvojkilometrové stúpanie nad mestečkom Mur-de-Bretagne je podľa Cyclingnews ťažké odhadnúť. “Nie je až také prudké ako Mur de Huy v tretej etape, ale zato dlhšie. Navyše je v prvom kilometri a pol úplne priame a je teda psychologicky náročnejšie ho prejsť. Jazdci často zdolávajú kopce zameriavaním sa na malé ciele, napríklad na ďalšiu zákrutu, ale to tu nie je možné.”

bretagneKeď sa tu končila etapa v roku 2011, v cieli bol prvý neskorší víťaz celej Tour Cadel Evans tesne pred Albertom Contadorom. Vo vedúcej skupine vtedy boli zväčša vrchári – Vinokurov, Urán, Schleck či Klöden – no tempo s nimi dokázal udržať aj Nór Thor Hushovd, ktorý bol najmä veľmi dobrým šprintérom.

Na Mur-de-Bretagne sa každopádne očakáva skôr súboj vrchárov s väčšou vytrvalosťou, akú majú špecialisti na klasiky. V popredí tak zrejme budú aj najväčší favoriti, ktorí nebudú chcieť na súperov stratiť dôležité sekundy.

Popri trati organizátori očakávajú množstvo fanúšikov. Málokde majú totiž cyklistiku tak radi ako v Bretónsku.

 

9. etapa – 12.07. nedeľa (Vannes – Plumelec 28 km)

9

Časovky tímov nemali na Tour de France v posledných rokoch zásadný vplyv na celkové poradie. Často boli jednoduché, krátke a časové rozdiely medzi tímami minimálne.

Tohtoročná časovka je iná už v tom, že prichádza veľmi neskoro, až v deviatej etape. To spôsobí problémy tímom, ktoré už budú mať väčší počet jazdcov mimo pretekov a pri náročnosti prvého týždňa sa dá predpokladať, že takých prípadov bude viac.

Pre poriadok: každý tím má na začiatku Tour 9 jazdcov, ale ich počet sa s pádmi, zraneniami a chorobami postupne znižuje. V časovke tímov je dôležité, aby bol tím čo najväčší a jazdci sa mohli striedať pri udávaní tempa. Čas tímu sa určuje s piatym jazdcom, ktorý prejde cieľom.

“Čím neskôr sa časovka tímov uskutoční, tým je väčšia šanca, že družstvá budú musieť jazdiť s ôsmimi, siedmimi alebo ešte s menším počtov jazdcov, ktorí nebudú mať šancu proti dobre pripravenému 9-člennému tímu,” zdôvodňuje Cyclingnews, prečo nie je neskorá časovka tímov práve najférovejšia.

Organizátori navyše porušili aj zaužívané pravidlo, podľa ktorého sú tímové časovky skôr rovinatého charakteru. Tohtoročná je síce na dlhých rovných cestách, ale končí sa takmer dvojkilometrovým stúpaním.

Podľa cyklistického webu preto môžu niektoré tímy tentoraz nabrať straty aj niekoľko minút.

 

Čo príde potom?

Tímovou časovkou sa končí prvá, severná časť Tour de France. Po nej sa pretekári presunú letecky 700 kilometrov južne, v pondelok si užijú deň voľna a už v utorok odštartujú cestu po Pyrenejách.

Druhá polovica Tour je plná horských etáp. Šprintéri dostanú možnosť vyniknúť v podstate už len dvakrát: v 15., tranzitnej etape medzi Pyrenejami a Alpami, a potom v 21. na  Champs Elysées v Paríži.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie