Denník N

Zlom po razii v Moldave: sudca zastavil trestné stíhanie jedného zo šestice obžalovaných z osady

Leonard Horváth po razii v júni 2013 a v roku 2018. Foto – archív L. H.
Leonard Horváth po razii v júni 2013 a v roku 2018. Foto – archív L. H.

Aktualizované (doplnené stanovisko prokuratúry). Obžaloba na šiestich svedkov policajnej razie v osade v Moldave nad Bodvou prišla na Okresný súd Košice I v máji 2018. Teraz o jednej z nich sudca povedal, že je neopodstatnená.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Viac ako rok chodil pravidelne na košický okresný súd. Vybavoval si voľno a cestoval z Nemecka. Leonard Horváth si teraz môže vydýchnuť. Košický okresný sudca Ľuboš Vereš jeho trestné stíhanie zastavil.

Horváth je jedným zo šestice obžalovaných obyvateľov osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Vypovedali o tom, čo sa v júni 2013 stalo pri policajnej razii v ich osade. Vyšetrovanie policajnou inšpekciou sa skončilo s tým, že zásah bol v súlade so zákonom a z obetí sa stali obžalovaní – obyvateľov osady obvinili z klamstva – a Horváth bol medzi nimi. A to napriek tomu, že po razii skončila osada s vybitými oknami a desiatkou zbitých Rómov.

Sudca teraz, po takmer dvoch rokoch od podania obžaloby, povedal, že je neopodstatnená. Rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné. Do troch dní to môže napadnúť prokuratúra, čo aj urobila. Okresná prokuratúra Košice I podala sťažnosť, pretože považuje postup súdu za nezákonný. Vyčítané nedostatky považuje za neopodstatnené. Prokuratúra pripomenula súdu, že pred dvomi rokmi obžalobu prijal bez výhrady a vydal v konaní aj trestný rozkaz. Keďže Horváth podal voči nemu odpor, začalo sa pojednávať.

Horvátha správa z košického súdu potešila. Po celý čas on aj ďalší obžalovaní opakovali, že sú nevinní. „Aspoň bude každý vedieť, že som nič zlé nespravil,“ vraví Horváth.

Pomohol krajský súd

Sudca Vereš teraz stíhanie Horvátha zastavil, pretože „vyšla najavo mimo hlavného pojednávania okolnosť odôvodňujúca zastavenie trestného stíhania“.

O čo ide? Obhajcovia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie