Denník N

V Česku idú zrušiť superhrubú mzdu. My sme sa ju pokúsili zaviesť v roku 2011

Ilustračné foto – Pixabay
Ilustračné foto – Pixabay

Od budúceho januára by mali mať zamestnanci v Česku na svojich výplatných páskach o niekoľko stoviek českých korún viac. Vláda sa nechystá paušálne zvyšovať mzdy, ale ide zrušiť superhrubú mzdu.

Podpredseda sociálnych demokratov Roman Onderka sa vyjadril, že Česku by zrušenie superhrubej mzdy prospelo. S novinkou má počítať rozpočet na budúci rok, ktorý na jar začína vláda pripravovať.

Návrat k hrubej mzde

Superhrubú mzdu zaviedla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roku 2008. Zmyslom malo byť okrem iného sprehľadnenie finančných tokov medzi zamestnávateľom, zamestnancom a štátom. Ďalším dôvodom bolo zvýšenie príjmov štátu. K hrubej mzde sa totiž pripočítali odvody, ktoré platí zamestnávateľ, a až táto suma sa zdaňovala.

Po novom sa má daň z príjmu počítať opäť len z hrubej mzdy. To, samozrejme, zníži príjmy štátneho rozpočtu. Aj na to má česká vláda svoj recept. Dnes sa platí v Česku daň z príjmu vo výške 15 %. Ak by sa daň nezvýšila, znamenalo by zrušenie superhrubej mzdy pre rozpočet výpadok 80 miliárd korún. Podľa ministerky financií Aleny Schillerovej by sa však daň mala zvýšiť na 19 %, čo by znamenalo zníženie výpadku daňových príjmov na 33 miliárd ročne.

Ministerstvo rast sadzby dane spočítalo tak, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie