Denník N

Politický marketér Znášik: Ako poznám Kisku, v politike skôr či neskôr skončí

Adam Znášik. Foto N - Tomáš Benedikovič
Adam Znášik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by som bol na Kiskovom mieste, sadnem si s Richardom Sulíkom a vytvorím s ním „koalíciu rozumu“ v novej „koalícii zmeny“. Ale on to zjavne schopný urobiť nie je, vraví Adam Znášik, ktorý pre Kisku pracoval v jeho prezidentskej kampani.

Adam Znášik (38) ako politický marketér pracoval pre SDKÚ, Most-Híd, Iva Nesrovnala, Andreja Kisku, Jána Luntera, naposledy pre ODS v Česku. Jeho Komplot Advertising viedla prezidentskú kampaň Andreja Kisku. V rozhovore hovorí:

  • prečo je pre stranu Za ľudí lepšie ísť do koalície,
  • prečo si myslí, že OĽaNO teraz pôjde po voličoch Smeru,
  • v čom môže ísť Matovič cestou Andreja Babiša
  • aj kde robí chyby Andrej Kiska v povolebných rokovaniach.

Pracovali ste s Andrejom Kiskom, trochu ho teda poznáte. Kam sa budú uberať jeho ďalšie kroky?

Ak by som to mal hodnotiť podľa temperamentu, ktorý predviedol v predvolebnej kampani, povedal by som, že domov. Skôr alebo neskôr z politiky odíde, nemá preňho význam tráviť tam ani päť minút, najmä nie v tejto konštelácii. Kiskova prehra v parlamentných voľbách bola taká drvivá, že by vlastne bolo aj čudné, ak by skúšal niečo iné ako exit.

Ako by mohol svoj odchod odkomunikovať a vysvetliť?

Niečo vymyslí. Jeho schopnosť exitov je naozaj silná.

Čo bude so stranou Za ľudí a kto by ju mal prevziať?

Veľa napovie to, či sa nakoniec stanú alebo nestanú súčasťou koalície. Pri stranách, ktoré nie sú naozajstnými stranami, ale skôr volebnými vehiklami, je to ťažké predpovedať.

Za ľudí vo štvrtok po dlhšom váhaní oznámilo, že o koalícii začne rokovať, no do vlády nepôjdu za každú cenu. Igor Matovič na Facebooku dilemu strany jasne zarámcoval: buď budú vo vláde s nami, alebo v opozícii s Ficom aj Kotlebom. Čo je pre nich horšia možnosť?

Obe možnosti sú pre stranu Za ľudí rovnako zlé. Ale v politike zväčša nejde o jedno rozhodnutie, ale o to, ako nakoniec budete hrať s kartami, ktoré boli rozdané. Keď sa raz vyberiete nejakou cestou, musíte robiť všetko pre to, aby ste z nej vyťažili maximum. Predvolebné rokovania vyzerajú zatiaľ presne tak ako kampaň.

Nešlo o to, že by Za ľudí či PS/Spolu mali zlé vizuály či slogany. Problém bol v tom, že nerobili politiku. Nechali sa pol roka ostreľovať Igorom Matovičom a neboli schopní na to reagovať. A prečo by v tom on nepokračoval, keď si to nechajú?

V čom sa táto situácia z kampane podobá rokovaniam?

Od nedele rána všetci vieme, ako sú karty rozdané. Všetci vieme, do akej situácie sa strana Za ľudí dostala: že sa bude musieť rozhodnúť, či pôjde do vlády s dvomi populistami a Richardom Sulíkom, a skúsi v nej niečo uhrať; alebo do vlády nepôjde, a znesie sa na ňu hnev ľudí, ktorí chceli zmenu a vravia, že sa treba postaviť zlu. Igor Matovič im „pomáha“ k dobrému rozhodnutiu tým, že každé tri hodiny odpáli raketu, ktorá strane Za ľudí odpáli kus vežičky, ktorá im ešte zostala. A oni na to nijako nereagujú.

Čo by ste poradili Andrejovi Kiskovi?

Ak by som bol na jeho mieste, ešte predvčerom si sadnem s Richardom Sulíkom a vytvorím s ním „koalíciu rozumu“ v novej „koalícii zmeny“. A postavím si vlastné červené čiary, o čom koalícia má byť a cez čo nejde vlak. Toto tam zjavne nikto nie je schopný urobiť, a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie