Denník N

Šeliga zo Za ľudí: S Borguľom veru kamarát nebudem

Juraj Šeliga. Foto N – Tomáš Benedikovič
Juraj Šeliga. Foto N – Tomáš Benedikovič

Želal by som si, aby voľby dopadli inak, priznáva podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Verí však, že sa strany dohodnú na koaličnej spolupráci a pomôžu k očiste justície.

Do koaličných rokovaní sa predsedníctvo Za ľudí rozhodlo vstúpiť jednohlasne. Prečo ste toto rozhodnutie podporili vy?

Pretože ľudia vo voľbách rozdali svoje hlasy a takto dopadli voľby. Od začiatku hovoríme, že krajina je na prvom mieste. Volebný výsledok nie je ideálny scenár, strany si ho však nemôžu upravovať alebo meniť. Situácia je takáto a túžba po zmene je obrovská. Je našou zodpovednosťou a povinnosťou pokúsiť sa prispieť k zmene. Preto sme do politiky išli.

Ešte stále však nie je isté, že budete v koalícii. Ak rokovania nevyjdú, môžete skončiť v opozícii. Viete si predstaviť, že budete v opozícií so Smerom a s ĽSNS?

Nechcem sa takto nastavovať. Chceme rokovať, predpokladám, že aj v piatok budú rokovania. Verím, že sa dohodneme, že všetky strany sú zodpovedné a vidia, čo sa v krajine stalo. Budeme sa teda rozprávať, čo ideme urobiť. Samozrejme, sú okamihy, keď si človek povie, že nie za každú cenu. Rozmýšľať však teraz, aké by to bolo byť v opozícii… Sme dnes nastavení tak, že sa chceme dohodnúť na čo najlepšej vláde, ktorá bude transparentná, očistí Slovensko, zbaví ho korupcie, dokonca si trúfam povedať, že prijme zásadné ústavné zmeny v oblasti prokuratúry či súdnictva.

Igor Matovič vo svojich vyjadreniach naznačoval, že pokiaľ chcete bojovať proti mafii, musí strana Za ľudí vstúpiť do vlády, a ak nie, vstúpi do opozície s mafiou a fašistami. Zavážil vo vašom rozhodovaní práve tento tlak?

Tých vyjadrení bolo toľko, že som takéto vyjadrenie ani nezachytil. Debata o tom, čo ideme robiť, prebiehala od nedele rána, keď prišiel volebný výsledok. Povedali sme, ako vnímame Sme rodinu, Igor Matovič sa rozprával aj s Borisom Kollárom, aj s nami a ponúkol päť mechanizmov, ako všetko čo najlepšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie