Denník N

7 dobrých správ: Keď ich bombardovali, otec jej ukazoval ohňostroje. Trojročné sýrske dievča je už v bezpečí

Salwa s otcom Abdulláhom. Foto - tasr/ap
Salwa s otcom Abdulláhom. Foto – tasr/ap

Argentína legalizuje potraty, na oceán vyplávala loď so ženskou posádkou a v Šuranoch na stanici požičiavajú knihy do vlaku. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Luxembursko bude mať zadarmo MHD

Luxembursko zrušilo cestovné lístky na vlaky, električky aj autobusy, uvádza agentúra Reuters. Krajina sa tak stala prvou na svete, kde je cestovanie hromadnou dopravou zadarmo.

Vláda prijala takéto nariadenie v snahe bojovať proti preplneným cestám a znečisteniu prostredia a zároveň chce podporiť ľudí s nižšími zárobkami.

„Pre ľudí s nízkymi príjmami alebo minimálnou mzdou je to naozaj podstatné,“ uviedol pre agentúru minister dopravy Francois Bausch. „Hlavným dôvodom je zlepšiť dopravu a vedľajším sú jednoznačne problémy životného prostredia.“

Do Luxemburska denne cestuje zo susedného Nemecka, Belgicka a Francúzska okolo 214-tisíc ľudí, čo spôsobuje dopravné zápchy, keďže väčšina dochádza autom. Ako pripomína agentúra, viac ako polovica emisií skleníkových plynov pochádza práve z dopravy.

Luxemburská vláda chce zároveň investovať 3,9 miliardy eur do železničnej dopravy počas najbližších ôsmich rokov.

2. Argentína chce legalizovať potraty

Potraty sú v krajinách Latinskej Ameriky nezákonné a legálne len v prípade znásilnenia alebo v prípadoch, keď tehotenstvo ohrozuje život ženy.

Medzi 21 štátmi, ktoré sú prevažne katolícke, je ukončenie tehotenstva povolené len na Kube, v Uruguaji a v Guyane. Najnovšie sa k týmto štátom chce pridať Argentína so 45-miliónovou populáciou, ktorá by sa tak stala prvým veľkým štátom v regióne, ktorý legalizoval umelé ukončenie tehotenstva, píše Guardian.

„Štát musí chrániť všetkých svojich občanov, rovnako aj ženy,“ cituje britský denník argentínskeho prezidenta Alberta Fernándeza, ktorý návrh ešte predloží na schválenie do kongresu. „Spoločnosť v 21. storočí musí rešpektovať voľbu jednotlivca, aby sa mohol slobodne rozhodnúť o svojom tele.“

Rozhodnutie privítali najmä aktivistky za práva žien, ktoré dlhodobo bojujú za legálne potraty.

„Sme veľmi šťastné, je to historický deň,“ cituje Guardian Anu Correaovú. „Dekriminalizácia a legalizácia potratov je konečne na dosah. Dúfame, že kongres sa zhostí úlohy, ktorú dostane.“

3. Už sú v bezpečí

Trojročné sýrske dievčatko Salwa, ktorú otec učil smiať sa bombám, aby sa ich nebála, je v bezpečí v Turecku. Uvádza to britská stanica BBC.

Salwu otec Abdalláh Muhammad učil, aby sa smiala explóziám bômb zhadzovaných z lietadiel v provincii Idlib. Ukazoval jej ohňostroje, aby pochopila, že zo zvukov nemusí mať strach. Takýto prístup jej pomohol – pri náletoch zostala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie