Denník N

Premiér povolil podať štyrom deťom neschválený liek, zodpovednosť však musí prebrať ošetrujúci lekár

Foto - TASR
Foto – TASR

Rodičia chorých detí musia čakať na rozhodnutie lekárov a zatiaľ pokračujú vo verejných zbierkach.

Hoci predseda vlády Peter Pellegrini udelil štyrom deťom so spinálnou svalovou atrofiou (SMA) výnimku na podanie u nás neregistrovaného génového lieku, cesta k novej terapii je stále v nedohľadne. Ako totiž uviedol premiér, ak sa ošetrujúci lekár rozhodne dieťaťu tento liek podať, preberá za to plnú zodpovednosť. To znamená, že lekári sa teraz musia rozhodnúť, či si trúfnu podať liek, s ktorým sami nemajú žiadne skúsenosti a o ktorom zatiaľ nemajú ani dostatok informácií.

V povolení je podľa Pellegriniho uvedená aj možnosť, že sa rodičia môžu obrátiť na zdravotnú poisťovňu so žiadosťou o uhradenie lieku. Zároveň však dodal, že je na zdravotných poisťovniach, ako sa rozhodnú.

„Pokiaľ ošetrujúci lekár nášho poistenca odporučí spomínaný liek a požiada nás o udelenie výnimky na úhradu, sme pripravení na okamžité odborné posúdenie žiadosti,“ znie stanovisko poisťovne Dôvera, kde je poistené jedno z detí. Podobne reaguje aj poisťovňa Union, ktorá uvádza, že v prípade, ak lekár túto liečbu vyhodnotí ako účinnú, bezpečnú a pacientovi ju predpíše, tak ju uhradia.

Zodpovednosť je na lekárovi

Premiér sám oslovil riaditeľku štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kde je poistená ročná Amélia Bartakovics z Horných Salíb. „V krátkej dobe sa generálna riaditeľka Ľubica Hlinková stretne s výrobcom lieku aj rodičmi a budú pravdepodobne pozitívne vedieť reagovať na žiadosť o preplatenie,“ uviedol.

Stanovisko poisťovne však už nie je také jednoznačné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska agentúra pre lieky

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie