Denník N

Psychológ Hrustič: Čo sa zmení po potvrdení koronavírusu? Predá sa viac múky

Klinický psychológ Gabriel Hrustič. Foto N - Vladimír Šimíček
Klinický psychológ Gabriel Hrustič. Foto N – Vladimír Šimíček

Klinický psychológ Gabriel Hrustič hovorí o tom, ako na nás vplýva strach z epidémie, ako sa správajú ľudia v karanténe a čo nám pomôže zachovať si chladnú hlavu.

Už teraz chýbajú rúška v lekárňach a dezinfekcia v drogériách, niektorí ľudia sa zásobujú aj potravinami so zdôvodnením, že príprava predsa nie je panika. Ako to vidí psychológ?

Priznám sa, že neviem, čo presne sa teraz deje v obchodoch, mám o tom len útržkovité informácie, keď občas niekde zachytím obrázky prázdnych regálov.

Menšia skupina ľudí môže mať naozaj v takej situácii takéto zabezpečovacie správanie, no panikou by som to ešte nenazýval. Ešte to nenabralo efekt znásobovania sa strachu a eskalácie obáv. Niektorí ľudia si možno len povedali, že sa radšej vopred zabezpečia, než aby mali neskôr ľutovať. Je to v podstate risk manažment, aj keď podnecovaný strachom.

Je takéto správanie iracionálne?

Závisí od toho, akým spôsobom konkrétni ľudia rozmýšľajú. Viem si predstaviť, že v niektorých prípadoch môže mať takéto myslenie aj racionálne kontúry. Berú to tak, že ak by mala nastať karanténa a bolo by potrebné minimalizovať kontakt s okolitým prostredím, tak je rozumnejšie sa predzásobiť. No vzhľadom na aktuálnu situáciu je také uvažovanie prehnané.

Na základe objektívnych informácií, ktoré máme, to naozaj nevyzerá tak, že by v najbližšom čase boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie