Denník N

Na Ukrajine sa znovu hovorí o vláde oligarchov. Po premiérovi padol aj reformný generálny prokurátor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Fenomén ukrajinskej politiky Zelenskyj doma stráca popularitu a v EÚ vyvoláva obavy, že do vlády vrátil oligarchov. „Riziko spomalenia reforiem sa zvýšilo,“ vraví Ivan Mikloš.

Dramatické odvolanie ukrajinského premiéra Oleksija Hončaruka i jeho vlády a následne aj generálneho prokurátora Ruslana Riabošapku vyvoláva medzi západnými partnermi Ukrajiny, ale aj domácimi pozorovateľmi vážne obavy o smerovanie krajiny.

Masívne zmeny, ktoré tento týždeň presadil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj so svojou pohodlnou parlamentnou väčšinou len pol roka po vytvorení vlády, hodnotia v Európskej únii ako návrat do minulosti a posilnenie oligarchov na čele s Ihorom Kolomojským a Rinatom Achmetovom.

Novým premiérom sa stal doterajší vicepremiér Denys Šmyhal, ktorý kedysi pracoval vo firmách najbohatšieho Ukrajinca Achmetova.

Boj s oligarchami, tieňovou ekonomikou a korupciou je pritom považovaný za oveľa väčší problém Ukrajiny než ruská agresia, ktorá sa prejavila anexiou Krymu a vyprovokovaním vojny na Donbase v roku 2014.

Koniec prokurátora

„Riabošapka bol veľmi proreformný generálny prokurátor, ktorý po krátkom čase zreformoval generálnu prokuratúru a začal previerky na krajských aj okresných úrovniach,“ povedal Denníku N vysokopostavený diplomat v Európskej komisii. Zmeny na Ukrajine hodnotí ako veľmi negatívny signál.

„Riabošapka sa obklopil dobrými ľuďmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie