Denník N

Šucha: Montovne skončia skôr, než sme čakali. Prežijeme, ak podchytíme inovačné mozgy

Vladimír Šucha bol generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra EÚ, riadil organizáciu s 3600 zamestnancami a rozpočtom pol miliardy eur. Vo voľbách neúspešne kandidoval za PS/Spolu ako číslo 12. Foto - archív V. Šuchu
Vladimír Šucha bol generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra EÚ, riadil organizáciu s 3600 zamestnancami a rozpočtom pol miliardy eur. Vo voľbách neúspešne kandidoval za PS/Spolu ako číslo 12. Foto – archív V. Šuchu

Vladimír Šucha patril k najvyššie postaveným Slovákom v európskych organizáciách. Vedúcu funkciu v Bruseli vymenil za politiku, pretože chcel pomôcť riešiť problémy Slovenska. Súčasná pandémia podľa neho tieto problémy ešte viac prehĺbi.

Vladimír Šucha opustil v roku 2019 významný post v Bruseli. Viedol Spoločné výskumné centrum Európskej komisie s 3600 zamestnancami, ktoré pripravuje „tvrdé dáta“ pre politikov a úradníkov. Z týchto dát získal presvedčenie, že Slovensko má poslednú príležitosť, ako odvrátiť úpadok. Rozhodol sa preto vstúpiť do politiky.

„Už pred pandémiou nás neuveriteľným spôsobom ohrozovali automatizácia a monotematickosť našej ekonomiky. OECD odhadovala, že na Slovensku môže byť ohrozených až 60 percent pracovných miest. Nikto z ostatných politických strán na toto nepoukazoval,“ spomína.

Šucha sa pridal k Progresívnemu Slovensku. Podieľal sa na príprave programu, zúčastnil sa kampane, poskytoval rozhovory o svojich víziách. Veci sa však nakoniec vyvinuli inak. Koalícia PS/Spolu neprešla do parlamentu a ekonomická recesia sa priblížila skôr, než všetci čakali.

Čo bude so Slovenskom po pandémii? Ste skôr optimista alebo pesimista?

Rozhodne nie som optimista. Nemyslím si, že nás po pandémii čaká niečo lepšie, než sme zažívali predtým. Skôr naopak. Ale nič nie je dopredu dané. Isté je len to, že nás čakajú revolučné zmeny.

Aké zmeny?

Budú sa nanovo nastavovať pravidlá i pomery síl v ekonomike. Krajiny, ktoré zvládnu medicínsku krízu lepšie, sa rýchlejšie spamätajú aj ekonomicky. Ekonomika má svoju elasticitu. Keď je týždeň odstavená, tak sa nič dramatické nedeje. Keď je odstavená mesiac, tak je to zlé. A keď je odstavená dva mesiace, tak to nie je dvakrát také zlé, ale je to mnohonásobne väčšia katastrofa.

Čo to bude znamenať v praxi?

V Európskej únii vládlo už doteraz napätie medzi severnými a južnými štátmi, toto napätie sa bude teraz ešte viac stupňovať, pretože južné štáty trpia v dôsledku pandémie najviac. Veľké firmy budú prehodnocovať svoje programy, štáty sa budú viac zadlžovať a z toho všetkého môže vzniknúť veľmi toxický kokteil.

Čo to znamená pre Slovensko?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Progresívne Slovensko

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie