Denník N

Čo vieme o novom koronavíruse (dvanásť grafov)

Desatina potvrdených pacientov v Taliansku končí na JIS-ke, najvyššia smrtnosť zistených prípadov je zatiaľ v USA.

Nový koronavírus v piatok prvýkrát diagnostikovali na Slovensku.

Iné štáty (najmä Čína, Južná Kórea a Taliansko) už čelia skutočnej epidémii (v piatok tam bolo 80-tisíc, 6-tisíc, resp. vyše 4-tisíc prípadov) a na základe toho už sú dostupné údaje, ktoré naznačujú, čo je to za chorobu.

Vychádzajúc z nich pripravil Denník N zopár grafov. Treba však mať stále na pamäti, že údaje vychádzajú iba z prípadov, ktoré sa potvrdili laboratórnymi testami. Nevieme, koľko ľudí s miernymi alebo žiadnymi symptómami nového koronavírusu nikdy nenavštívilo lekára.

Všetky zdroje, z ktorých sme vychádzali, sú dostupné na konci článku.

1. Aké má prejavy?

Aká vážna je to choroba? Podľa údajov z Číny u štyroch pätín diagnostikovaných mala choroba len mierny priebeh. V štrnástich percentách bol priebeh vážny a v piatich kritický.

 

To potvrdzujú aj dostupné údaje z Talianska. V tejto krajine sa momentálne 30 percent všetkých ľudí, ktorým bola potvrdená infekcia, lieči doma. Takmer polovica je v nemocnici a deväť percent na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ako zistiť, že mám koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19? Jediný istý spôsob je otestovať sa.

Príznaky sú podobné ako pri chrípke či inej viróze a môžu mýliť. Riziko, že ho máte, je momentálne minimálne, pokiaľ ste neboli v Číne či v zasiahnutých oblastiach Talianska alebo ste neboli v kontakte s nikým, kto sa odtiaľ vrátil. Po čase to však už nebude platiť.

Podľa analýzy vyše 44-tisíc pacientov v Číne sú najbežnejšie symptómy horúčka a suchý kašeľ.

2. Koľko ľudí zomrie?

Smrtnosť je epidemiologický výraz, ktorý vyjadruje, koľko chorých ľudí chorobe podľahne. Pri MERS-e to bolo 35 percent, pri SARS-e 10 a pri bežnej chrípke sa udáva 0,1 percenta.

Presné číslo smrtnosti na COVID-19 dnes nepoznáme a zistí sa až neskoršími analýzami. Ak vydelíme počet mŕtvych počtom nakazených, aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je to momentálne 3,4 percenta. No v skutočnosti to číslo môže byť iné.

V prvom rade nevieme, koľko je nezistených prípadov koronavírusu, ktoré majú len mierne alebo žiadne príznaky. Vzhľadom na to by smrtnosť bola nižšia.

Je tu však aj druhý štatistický aspekt, ktorý, naopak, smrtnosť zvyšuje. Chorobe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie