Denník N

High 5ive: Nepotreboval drogy, on sám bol droga. Balíček psychedélie pre vaše potešenie

Mati Klarwein pre Santanu.
Mati Klarwein pre Santanu.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Nebol si istý tým, čo chce, ale vedel presne, čo nechce – nechcel nič, čo už urobil predtým. Takto si na Milesa Davisa pri nahrávaní platne Bitches Brew spomína gitarista John McLaughlin. Tento míľnik v Davisovej tvorbe a komplexné monštrum na pomedzí džezu, funku a psychedelického rocku sa práve dožíva päťdesiatky. A stojí za opätovný výlet.

Za pripomenutie stojí aj autor ikonického obalu platne Mati Klarwein. Svoj prenikavý štýl, nasiaknutý surrealizmom a popkultúrou zvečnil aj na nahrávkach Herbieho Hancocka či Santanu. Keď zoberiete do ruky nejaký zásadnejší obal platne, tak ho buď nakreslil, alebo ovplyvnil. A Timothy „LSD“ Leary o ňom povedal: „Mati nepotrebuje drogy, on sám je droga.“

https://youtu.be/gDk8zltfwJw

*

Trochu psychedélie a dosť kontra-kultúry je možné nájsť aj v myšlienkach americkej profesorky Donny Harawayovej. Bol som si pozrieť film Story Telling for Earthly Survival, v ktorom hovorí okrem iného o tom, ako nás a Zem môže zachrániť rozprávanie príbehov. Nie v zmysle nejakých rozprávok na utlmenie, ale ako experimentov na rozmýšľanie.

Jeden z jej príbehov vyzerá takto: náš schizofrenický vzťah k Zemi súvisí s tým, že s ňou nie sme priami „príbuzní“. Vyzeralo by to inak, keby sa napríklad ľudský rod geneticky naviazal na rôzne druhy zvierat? Šialené? Fanúšikovia neortodoxného myslenia a ideového dobrodružstva čítajú Harawayovej knihu Staying with the Trouble (2016).

*

O vyšinuté nápady a príspevky nie je núdza na londýnskej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie