Denník N

O rozdieloch medzi Kiskom a Bugárom

Kiska dnes na rozdiel od Bugára v roku 2016 nemôže zabrániť vzniku vlády, môže ju len civilizovať.

Strana Za ľudí začala rokovať o vstupe do vlády Igora Matoviča. Mnohým to pripomína situáciu, v akej bol pred štyrmi rokmi Béla Bugár. Podobnosti sa naozaj nájdu, ale odlišností je ešte viac.

Prvý a zásadný rozdiel – Matovič nie je Robert Fico. Hoci má predseda OĽaNO veľa chýb, predsedovi Smeru sa v tomto nemôže rovnať. Teoreticky ho síce Matovič v budúcnosti môže dobehnúť aj predbehnúť, ale štartovacia pozícia Andreja Kisku je úplne iná ako Bugárova.

Most-Híd okrem toho v roku 2016 vstupoval do koalície strán, ktorých nastavenie bolo v priamom rozpore s tým, o čo sa Bugár počas svojej kariéry oficiálne snažil. Dvojička Smer a SNS bola pre svoj nacionalizmus a korupčnú históriu niečím úplne iným, ako Bugár svojim maďarským, ale najmä liberálnym slovenským voličom sľuboval. V slabších chvíľkach síce v užšom kruhu pripúšťal aj možnosť, že ak sa nebude dať inak, bude vládnuť aj so Smerom, ale vstup do tretej Ficovej vlády (spolu so Sieťou) jeho voliči vnímali ako zradu. Veď to aj Bugára nakoniec stálo miesto v politike.

Andrej Kiska tiež dával najavo, že so Sme rodina vládnuť nechce, ale zároveň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Béla Bugár

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie