Denník N

Profesor Krčméry: Taliansky scenár je možný aj na Slovensku, zodpovední zaň budú nedisciplinovaní ľudia

Vladimír Krčméry bol po nástupe vlády Igora Matoviča členom permanentného krízového štábu. Foto N - Vladimír Šimíček
Vladimír Krčméry bol po nástupe vlády Igora Matoviča členom permanentného krízového štábu. Foto N – Vladimír Šimíček

Archívny rozhovor z marca 2020. Vladimír Krčméry zomrel 20. decembra vo veku 62 rokov.

Zažil SARS v Hongkongu, MERS v Saudskej Arábii a choleru na Haiti. Na vlastné oči videl aj ebolu. Vladimír Krčméry je špičkovým odborníkom na tropickú medicínu a zúčastnil sa mnohých humanitárnych misií po celom svete. „Ak má niekto zásoby na 14 dní, nie je to prejav paniky, ale normálny postoj k životu. Zďaleka nejde len o epidémiu, môže sa pretrhnúť priehrada, môže dôjsť k úniku radiácie,“ vraví lekár a vedec.

V nedeľu zomrelo v Taliansku na koronavírus 133 ľudí, aj preto zaviedli na severe krajiny karanténne opatrenia, ktoré sa týkajú 16 miliónov ľudí. Ako to hodnotíte? (rozhovor prebehol v pondelok ráno, medzičasom zaviedli karanténne opatrenia pre celú krajinu)

Ide o správny krok, aj keď vírus nemá vyššiu mortalitu (odlišovať od smrtnosti – pozn. red.) ako chrípka. Som presvedčený, že opatrenie malo prísť o týždeň skôr.

Prečo malo prísť skôr?

Taliansko má vysoký počet seniorov. Ženy sa dožívajú 85 až 90 rokov a muži 80 až 85 rokov. Ide o skupiny s najvyššou smrtnosťou, čo je negatívna stránka. Pozitívna je tá, že v Taliansku majú jeden z najlepších zdravotníckych systémov v Európe, napríklad nemocnica San Raffaele v Miláne patrí k najlepším na svete.

Napriek tomu zdravotnícky systém v Taliansku kolabuje.

Je to normálne a dá sa to očakávať. Ak namiesto desať ventilátorov potrebujete zo dňa na deň sto, musíte skolabovať. Zdravotníci sú viac ako mesiac extrémne vyťažení a hrozí im syndróm vyhorenia. Nemyslím si, že je tu také vysoké riziko, že by sa nainfikovali. Väčšinou ide o mladších ľudí, a ak by sa aj nakazili, infekcia neprebieha v ich vekových kategóriách tak ťažko. Skôr tu hrozí psychická trauma, že nezvládnu obrovský počet pacientov. Asi najväčším rizikovým faktorom pre šírenie koronavírusu – no platí to pre všetky rizikové epidémie –, je vysoká hustota obyvateľstva. Pádska nížina patrí medzi oblasti s najvyššou hustotou obyvateľstva v Európe a Benátky sú jedno z najnavštevovanejších miest sveta.

Mníšky sa rozprávajú so zdravotníkmi v stane pred nemocnicou v meste Piacenza. Foto – TASR/AP

Presné čísla nie sú zatiaľ k dispozícii, no odhaduje sa, že smrtnosť na nový koronavírus je od 0,5 percenta do 2 percent. Podľa lekárky Devi Sridhar z univerzity v Edinburghu nie je COVID-19 „iba zlá chrípka“, lebo 20 percent pacientov končí v nemocnici a 10 percent na JIS-ke. Zo 133 pacientov, ktorí umreli v nedeľu v Taliansku, malo až 131 ľudí 60 rokov a viac. Na rozdiel od chrípky nie je k dispozícii vakcína. Ako vnímate prirovnanie koronavírusu k chrípke?

Porovnanie je dobré s ohľadom na epidemiológiu, s ohľadom na smrtnosť pokrivkáva. Môžeme sa baviť o tom, či pokrivkáva na jednu nohu alebo obe. Je mnoho vecí, o ktorých ani nevieme, že ich nevieme, po anglicky sa im hovorí „unknown uknowns“. Je to nová infekcia a potrebujeme viac času, aby sme sa o nej dozvedeli viac. Napríklad SARS prepukol v roku 2003, no vyskytol sa v Číne, čiže v krajine s extrémne vysokou disciplínou. V Európskej únii máte demokratické tradície a nemôžete zaviesť také drastické opatrenia, lebo by vyvolali negatívnu reakciu verejnosti.

Čo znamená, ak sa zavedie karanténa?

Je niekoľko stupňov karantény. Tou najľahšou sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie