Denník N

Moslimov sa nebojím. Ale až na nich moji susedia pôjdu tyčami, všetkých nás to zmení (reportáž z gréckej hranice)

Niektorí na hraniciach sedia a čakajú, iní sa aktívne snažia nájsť miestečko, ktorým možno preniknúť do zasľúbenej Európy. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Niektorí na hraniciach sedia a čakajú, iní sa aktívne snažia nájsť miestečko, ktorým možno preniknúť do zasľúbenej Európy. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Tretí deň v grécko-tureckom pohraničí: Gréci už nechcú prejavovať pohostinnosť utečencom, ktorí mieria do bohatých európskych krajín. Keď si s ľuďmi tlačiacimi sa cez hranice neporadia ich vojaci, hodlajú ich zo svojej krajiny vyhnať sami.

Grécka dedinka Kastanies leží na hraničnom priechode s Tureckom. Pred ním stojí zachmúrený policajt a zastavuje nás. „Zatvorené,“ povie skoro ospravedlňujúco, keď pri ňom pribrzdíme v našej redakčnej fábii.

Okolo prejde armádny nákladiak; na jeho korbe zahliadneme po zuby ozbrojených vojakov v nepriestrelných vestách. Sú vybavení maskami, ale nie proti koronavírusu. Jednou zo zbraní, ktorú v boji o hranicu používajú grécke bezpečnostné sily, je totiž slzný plyn.

Ani utečenci istení tureckými vojakmi a policajtmi však nie sú úplne bezbranní. Aspoň niektorí z nich. Ukázalo sa to aj v piatok ráno, keď došlo práve na tomto priechode k ďalšiemu z mnohých násilných incidentov. Psy vyli a štekali, ženy kričali, deti plakali, vojaci behali sem a tam.

Klbká ostnatého drôtu sa snažili odolať náporu pákových nožníc. Pre hustý dym nikto nič poriadne nevidel.

Tlačenica v lesíku

S istotou sa vie len to, že dymovnice lietali na grécke územie z tureckej strany. O tom, či ich hádzali tureckí vojaci, ako tvrdia grécki pohraničníci, alebo utečenci, ako sa domnievajú niektorí novinári, sa vedú v obci búrlivé spory.

Grécke úrady prišli s tvrdením, že útokov bolo hneď niekoľko a boli koordinované za pomoci tureckých vojenských dronov. Ak boli do akcie zapojení aj utečenci, musel im dymovnice niekto rozdať.

Situácia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie