Denník N

Koronavírus – ako veľmi sa máme báť? 

Foto – TASR/Jaroslav Novák
Foto – TASR/Jaroslav Novák

Kým koronavírusu sa desíme, chrípky nie, hoci majú podobné dôsledky a chrípka ročne zabije približne 800 ľudí. Pritom sa proti nej dá očkovať, ale robí to len minimum ľudí.

Autorka pôsobí v Ústave epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského

Nevieme. COVID-19 je nové ochorenie, ktorého priebeh u jednotlivcov a v populácii zatiaľ detailne nepoznáme.

Je však dobré si ujasniť, čo všetko vieme. Z krajín, kde už prípady ochorenia COVID-19 majú, máme predstavu, ako prebieha a ako sa šíri. Nie je dôvod na paniku, zároveň je však rozumné mať sa na pozore a situáciu nepodceňovať. Je to podobné ako chrípková epidémia. Tú tu máme každý rok a vieme, že v januári a vo februári bude počet prípadov kulminovať. Zásobujeme sa vari každý rok začiatkom januára potravinami, aby sme v prípade dlhodobého zatvorenia obchodov počas týždňov chrípkovej epidémie nezomreli od hladu? Samozrejme, že nie. Netreba to robiť ani teraz. Nehrozí, že by všetci ochoreli naraz a nemal by kto predávať a zásobovať.

Rovnako ako pri chrípke, aj pri koronavíruse väčšina prípadov ochorenia prebieha s miernymi príznakmi alebo dokonca bez príznakov. Samozrejme, môže mať aj ťažký priebeh a dokonca v jeho dôsledku niektorí ľudia aj zomierajú. Ide najmä o starších ľudí, o ľudí s oslabenou imunitou či s iným závažným ochorením. Presne tak je to aj pri chrípke. Toto všetko nás na koronavíruse desí a zrazu sa dožadujeme vakcíny. To všetko platí aj pre chrípku a napriek tomu, že účinná vakcína proti chrípke existuje, každoročne sa očkuje len minimum Slovákov. V lepšom prípade sa z tejto koronavírusovej epidémie poučíme a na jeseň sa budeme predbiehať, kto prvý sa dá proti chrípke zaočkovať. Som však dosť skeptická.

Naspäť ku koronavírusu: novinári páčia z epidemiológov čo najkonkrétnejšie ubezpečenia, ideálne v číslach. Koľko percent nakazených ľudí zomrie? Ako sa to dá porovnať so závažnosťou chrípky? Je koronavírus viac smrtiaci ako chrípka? Úmrtnosť, smrtnosť, mortalita, letalita, s týmito pojmami sa v posledných dňoch vo veľkom narába vo všetkých médiách. Myslíme si, že hovoríme o tom istom, ale nehovoríme. Rada by som v tom trochu urobila poriadok.

Smrtnosť (latinský výraz letalita, po anglicky case fatality rate) nám udáva závažnosť ochorenia, hovorí, aké smrtiace (letálne) je dané ochorenie. Vyjadruje sa ako proporcia, čiže percento tých, čo v dôsledku ochorenia zomreli, z celého počtu chorých. Čiže ak je v krajine 100 nakazených, napríklad novým koronavírusom a zomrie z nich jeden, smrtnosť je jedno percento.

Úmrtnosť (latinský výraz mortalita, po anglicky mortality rate) je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie