Denník N

Koronavírusové poučenie z Česka

Foto - TASR
Foto – TASR

Prieskum názorov Čechov na koronavírus ukázal, že ich názory naň nie sú obzvlášť konzistentné.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Nenapadlo mi, že by som ešte raz na tomto mieste písal o koronavíruse. Lenže je to taká vďačná téma. Obzvlášť, keď človek pozoruje, čo dokážu vymyslieť napríklad politici. Akonáhle zavetria marketingové body a vyšachujú z hry odborníkov, je zle.

Dokazuje to český premiér, ktorý tradične zdôrazňuje, že skoro nespí a od rána do večera bojuje s vírusom. Aj minister zdravotníctva vnáša do veci slušný chaos a podobný scenár určite čaká aj Slovensko. Zvlášť, keď jedna vláda končí a druhá naskakuje ku kormidlu.

Najskôr začnem citátom z knihy Factfulness od epidemiológa Svetovej zdravotníckej organizácie Hansa Roslinga (v slovenskom preklade Moc faktov). Ten je už síce dva roky po smrti, ale akoby tušil, čo príde. Na základe štatistických údajov napísal, že epidémie nových neznámych chorôb sú predovšetkým epidémiou paniky.

Napríklad spočítal počty článkov o prvých obetiach prasacej chrípky v roku 2009. „Počas dvoch týždňov zomrelo 31 ľudí a našli sme o nich 253 442 článkov. To je 8176 článkov na jedného mŕtveho. V rovnakom čase sme spočítali texty o obetiach tuberkulózy (ročne zomrie na TBC približne šesťdesiattisíc ľudí), ktorú poznáme po stáročia, a na jedného mŕtveho pripadlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie