Denník N

V Bratislave zatvárajú všetky základné a materské školy, Košický a Trnavský kraj stredné školy

Primátor Bratislavy Matúš Vallo s partnermi zo samosprávy. Zdroj - magistrát hl. mesta
Primátor Bratislavy Matúš Vallo s partnermi zo samosprávy. Zdroj – magistrát hl. mesta

Zatvorené pre koronavírus sú už aj stredné školy v Bratislavskom kraji. Bratislava zavrela aj galériu, mestskú knižnicu či zoo. Zrušený je aj Bratislavský maratón.

Bratislava zatvára na päť dní základné a materské školy, ktoré zriaďuje samospráva. Po zatvorení stredných škôl tak v meste zostávajú doma deti takmer zo všetkých škôl. Mesto, mestské časti a župa nemajú dosah na súkromné a cirkevné školy.

Stredné školy zatvárajú aj v KošickomTrnavskom kraji. V Košickom kraji zatiaľ na pondelok a utorok, v Trnavskom až do piatka. V meste Trnava zatvárajú aj jasle, materské a základné školy.

„Od zajtra [utorka] preventívne prerušujeme vyučovanie na základných a materských školách po dobu päť dní,“ povedal primátor Matúš Vallo s tým, že sa uzatvoria aj centrá voľného času a základné umelecké školy. Bratislavská samospráva pristúpila k tomuto kroku aj napriek tomu, že ministerstvo zdravotníctva ich k tomu nevyzvalo. Samospráva môže školy zavrieť len na päť dní.

„Odporúčame aj ostatným prevádzkovateľom, aby pristúpili k podobnému kroku,“ dodal Vallo.

Mesto zároveň uzatvorilo aj mestské inštitúcie ako galériu, mestskú knižnicu, múzem či zoo. Mesto chce uzatvoriť aj športoviská, ktoré sú v správe mesta, vrátane zimného štadióna.

Neohrozujte seniorov

Najohrozenejšou skupinou pri koronavíruse sú seniori.

„V prípade, že deti nemôžu ísť do školy, rodičia sa spoliehajú na starých rodičov, ktorí sú však jednou z najrizikovejších skupín,“ povedal Vallo s tým, že požiadal zamestnávateľov, aby boli ohľaduplní voči svojim zamestnancom, ktorí majú školopovinné deti.

Primátor Matúš Vallo zároveň povedal, že čakajú, ako dopadne zasadnutie krízového štábu vlády, a že očakáva, že štát bude viac spolupracovať so samosprávami.

Mesto ešte minulý víkend preventívne zrušilo viaceré mestské podujatia, aby zabránili rozšíreniu nákaze.

Košický kraj: po jarných prázdninách

Košický župan Rastislav Trnka hovorí, že školy zatvárajú zatiaľ na dva dni a pripomína, že v kraji boli minulý týždeň jarné prázdniny, je možné, že sa ľudia vrátili aj z Talianska či iných zasiahnutých častí Európy.

„Chcem vyzvať ľudí, aby sa nebáli a zachovali pokoj. Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že vírus nemá fatálne následky tam, kde sa kládol dôraz na prevenciu. Preto ju nechceme podceniť ani my,“ povedal košický župan Rastislav Trnka. „Keďže však v našom kraji boli minulý týždeň jarné prázdniny, je možné, že niektorí žiaci navštívili rizikové oblasti v zahraničí,“ povedal župan Trnka s tým, že počas týchto dní chcú zozbierať informácie týkajúce sa miesta pobytu študentov počas minulého týždňa.

Košický samosprávny kraj dočasne ruší aj kultúrne podujatia, ktoré organizujú župné kultúrne zariadenia.

Vodička električky aj učiteľka

Jedným z potvrdených prípadov je aj učiteľka v Materskej škole na Palkovičovej ulici v bratislavskom Ružinove. „Infikovaná učiteľka z materskej škôlky v Bratislave bola dva dni v práci po tom, ako prišla minulý týždeň do kontaktu s infikovanou osobou,“ povedal ružinovský starosta Martin Chren s tým, že vyzval štátne orgány, aby podporili rozhodnutie starostov na zatvorenie škôl.

Podľa primátora Matúša Valla je infikovaná aj vodička bratislavskej električky. „Všetci kolegovia, s ktorými prišla vodička do kontaktu, sú v preventívnej karanténe, vozidlá boli vydezinfikované,“ povedal primátor Matúš Vallo s tým, že na všetkých vozidlách sa na každej zástavke automaticky otvárajú dvere, aby sa vyvetralo.

Vodiči DPB dostávajú dezinfekčné prostriedky, gél na ruky spolu s utierkami a tiež dezinfekčný prostriedok na držadlá i dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby. Dezinfekciou sú vybavení aj revízori.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok ráno informovalo, že nateraz máme päť potvrdených prípadov koronavírusu – jednou z nich je práve učiteľka v škôlke. „Ako sme včera podvečer informovali, bola potvrdená pozitívna vzorka u dvoch osôb – ide o ženy vo veku 47 a 58 rokov. U 47-ročnej ženy bola potvrdená pozitívna cestovateľská anamnéza, 58-ročná žena sa nakazila od príbuzných v Kittsee. Keďže pracuje v materskej škole v Bratislave, regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o uzavretí predmetnej škôlky od 9. marca do 22. marca 2020.“

Na stredných školách sa o týždeň začínajú písomné maturity

V Bratislavskom kraji sú od pondelka preventívne zatvorené stredné školy, podľa samosprávy najmä preto, že mnoho žiakov pochádza z okolia Malaciek, kde sa potvrdila nákaza. Stredné školy budú podobne ako materské a základné školy zatvorené týždeň. Budúci týždeň však začínajú na stredných školách písomné maturity.

Bratislavský župan Juraj Droba tvrdí, že budú tento týždeň sledovať, či narastie počet infikovaných. „Berieme do úvahy tento fakt, budeme počas tohto týždňa hľadať spôsob, ako to vyriešiť. Ak bude veľa ľudí nakazených, tak budeme hľadať spôsob, ako posunúť termín maturít,“ povedal župan Droba.

Bratislavský župan zároveň vyzval všetkých stredoškolákov, aby sa počas uzavretia škôl nezhromažďovali v nákupných centrách a podnikoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie