Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O demokracii a voľbách v živočíšnej ríši, ktorá je veľmi podobná ľudskej

Paviány. Ilustračné foto – TASR/AP
Paviány. Ilustračné foto – TASR/AP

Na Slovensku už máme po voľbách, ale tento text The New York Times o spôsobe rozhodovania v rôznych spoločenstvách živočíšnej ríše by nemal uniknúť našej pozornosti. Vyplýva z neho, že ľudia zďaleka nie sú jediní obyvatelia planéty, ktorí sa rozhodujú na základe demokratických volieb. Niektoré spoločenstvá zvierat majú pozoruhodne prepracovaný systém hlasovania, iné sú skôr konsenzuálne bez jasnej väčšiny. Ale zdá sa, že kľúčovým faktorom je menšina jasne rozhodnutých, ktorých potom väčšina váhavých nasleduje.

Surikaty sú milé púštne zvieratká, ktoré sa pri hľadaní potravy pohybujú v skupinách v počte maximálne dvadsať členov, pričom jednotlivci sú od seba vzdialení priemerne desať metrov. Napriek tomu postupujú terénom spoločne a jedným smerom. Vydávajú rôzne zvuky, aby o sebe dávali najavo, že sú nablízku, ale keď ide o signál, že sa majú vydať na dlhší pochod za potravou, kľúčovým signálom je jemné mňaukanie.

Podľa štúdie biológov, ktorí ich sledovali v africkej púšti Kalahari, už traja členovia skupiny, ktorí sa zhodnú na smere ďalšieho pochodu, stačia na to, aby ich ostatní nasledovali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie