Denník N

U pacientov v Nitre a Košiciach príbuzní zatajili, že môžu mať koronavírus. Ohrozili tak zdravotníkov aj iných pacientov

Foto - TASR
Foto – TASR

Lekári žiadajú, aby pacienti nezatajovali podozrenie na koronavírus. Lekárov je málo, ak budú vystavení riziku nákazy, o ktorej nevedia, môžu ísť do karantény na dva týždne.

Prípady v nemocniciach v Nitre a Košiciach-Šaci ukazujú, že ľudia svojím nezodpovedným postupom vážne ohrozujú zdravie zdravotníkov. Tí pritom, rovnako ako iní pacienti, pri potvrdení podozrenia pôjdu na dva týždne do karantény. Na Slovensku je málo lekárov aj sestier, čím viac ich skončí v karanténe, tým väčšie budú mať nemocnice problémy.

Lekár z Fakultnej nemocnice v Nitre Peter Visolajský v nedeľu večer zverejnil na Facebooku status, v ktorom opísal, ako počas jeho služby v nemocnici prišiel na pohotovosť rodič s dieťaťom v horúčkach a čakali v čakárni.

Dieťa malo štyri dni bolesti, vysoké teploty a kašľalo. Rodič najskôr zatajoval, že pricestovali z Talianska, kde boli lyžovať. Prezradil to až po tom, čo sa ho Visolajský na to spýtal. „A prečo ste to nepovedali hneď? Ohrozujete mňa a sestru a našich pacientov, naše rodiny,“ opisoval Visolajský v statuse.

Rodina sa vrátila z Talianska pred 14 dňami.

Rodičia boli v nemocnici

Na infekčnom oddelení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie