Denník N

Rijád vyhlásil Moskve ropnú vojnu, ceny sa môžu prepadnúť až na 18 dolárov za barel

Saudskoarabský minister pre energetiku princ Abdulazíz bin Salmán Al-Saud na rokovaní OPEC-u vo Viedni. Foto - TASR/AP
Saudskoarabský minister pre energetiku princ Abdulazíz bin Salmán Al-Saud na rokovaní OPEC-u vo Viedni. Foto – TASR/AP

Autor je energetický analytik

Ceny ropy zažili rekordný pád. Kým koncom minulého týždňa severomorská ropa Brent uzatvárala zhruba na úrovni okolo 46 dolárov, v pondelok ráno sa obchodovala už len za 31 až 33 dolárov.

Druhý typ ropy, ktorá určuje celosvetový trh, americká WTI, sa dokonca prepadol až pod psychologickú hranicu 30 dolárov.

Je to výsledok dvoch faktorov – po prvé, narastajúcich hospodárskych problémov v dôsledku šíriacej sa epidémie koronavírusu v Európe a USA. Druhým dôvodom je nedosiahnutie dohody najväčších svetových ťažiarov a exportérov ropy združených v OPEC-u a Ruska minulý týždeň. OPEC sa snažil o ďalšie koordinované zníženie ťažobných kvót práve v dôsledku hospodárskeho poklesu pod vplyvom koronavírusu.

Už v piatok popoludní, keď bolo definitívne jasné, že Rusi so Saudskoarabmi, ktorí dominujú OPEC-u, sa nezhodli na spoločnom postupe, trhy ešte pred uzatvorením burzových hodín stihli zareagovať približne deväťpercentným poklesom cien ropy.

Cez víkend sa objavili nielen ďalšie zlé správy o šírení a vplyve koronavírusu v Európe a USA, ale aj komentáre oboch kľúčových ropných veľmocí o príčinách nedohody a jej dôsledkoch.

Najväčší dosah mala pozícia Saudskej Arábie, ktorá okamžite informovala, že keďže s Rusmi nedošlo k žiadnej doh

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie