Denník N

Odomknuté: Otázky a odpovede o koronavíruse. Čo je zatvorené, ako sa chrániť, kto musí byť v izolácii

Preventívne cvičenie na koronavírus vo fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Foto - TASR
Preventívne cvičenie na koronavírus vo fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Foto – TASR

Aktualizované v nedeľu 15. 3. o 20.05.

Čo všetko je zatvorené od pondelka 16. marca:

Na štrnásť dní budú zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami – okrem potravín, drogérií, lekární, trafík, pôšt, bánk, púmp, stravovacích prevádzok a obchodov s krmivom pre zvieratá.

V stravovacích zariadeniach, teda reštauráciách, si ľudia k jedlu nesadnú. Stravu bude možné poskytovať len formou výdaja a donáškovej služby.

Vláda v nedeľu zvažovala aj príkaz nosiť rúška do prostriedkov verejnej dopravy či napríklad do lekární.

 

Čo znamená núdzový stav pre oblasť zdravotníctva?

Vláda požiada nemocnice, štátne aj súkromné, aby prestali poskytovať plánované operácie. Svoje kapacity majú držať pre potreby starostlivosti o nakazených koronavírusom.

Núdzový stav pre oblasť zdravotníctva však umožní vláde presúvať materiál, techniku aj zdravotníkov z nemocnice do nemocnice, ale aj zakázať štrajk v zdravotníckych zariadeniach. „Preventívne sa zamedzuje tomu, aby sa v prípade väčšej paniky zdravotníci rozhodli neposkytovať zdravotnú starostlivosť, hoci si nemyslím, že by to niekedy spravili,“ povedal premiér. Núdzový stav sa zatiaľ týka štátnych nemocníc.

Ako sa správať, aby som minimalizoval riziko nákazy?

Vyhýbajte sa hromadným podujatiam. Úrad verejného zdravotníctva takisto odporúča tieto opatrenia:

  • umývajte si ruky mydlom a vodou najmenej 20 sekúnd; ak nemáte mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu; ako si správne umývať ruky?
  • nedotýkajte sa tváre neumytými rukami,
  • zakrývajte si nos a ústa, keď kašlete a kýchate, a to vreckovkou, ktorú potom zahoďte, alebo ohnutým lakťom,
  • vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky nádchy alebo chrípky,
  • dodržte vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek, kto kašle alebo kýcha,
  • dezinfikujte povrchy v domácnosti, mobily, tablety či povrchy, ktorých sa dotýka viacero ľudí, ako sú kľučky, gombíky vo výťahoch,
  • mäso a vajíčka dôkladne prevarte,
  • zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami.

 

Ako vyzerá správna dezinfekcia rúk?

Chemička Martina Hestericová v článku podrobne opisuje, ako najúčinnejšie dezinfikovať.

Najúčinnejším bojom proti šíreniu nákazy je umývanie rúk mydlom a vodou. Mydlo zabezpečí čistotu niekoľkými procesmi – zmyje mastnotu a vrstvy špiny, naruší ochranné vrstvy na povrchu vírusu a odplaví nefunkčné zvyšky baktérií z rúk. „Tuhé mydlo je rovnako účinné ako tekuté – a to aj čo sa týka hygieny. Tuhé mydlo neprenáša infekciu medzi používateľmi,“ píše chemička.

Na umývanie môžete použiť aj antibakteriálne gély alebo spreje. Dôležité však je, aby obsahovali viac ako 60 percent alkoholu, inak nie sú dosť účinné. Ako si ich naniesť? „Dôležité je, aby ste ich použili v dostatočnom množstve (približne 3 mililitre), aby ste pokryli celú plochu chrbta rúk, dlaní a zápästí a nevynechali oblasť okolo nechtov a pod nechtami.

Tu je aj názorná ukážka, ako si umývať ruky. Chemička sleduje odstránenie špiny pod UV svetlom.

Aké sú príznaky koronavírusu?

Príznaky sú podobné chrípke – horúčka nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, sťažené dýchanie, bolesť svalov, bolesť hlavy, únava. Analýza zdravotného stavu vyše 44-tisíc pacientov v Číne ukázala, že najbežnejšími symptómami sú horúčka a suchý kašeľ. (Tu sú grafy o prejavoch COVID-19).

Nespoliehajte sa pri meraní teploty na lacné teplomery, ktoré nemerajú vždy úplne presne.

 

Čo mám robiť, keď mám príznaky chrípky? 

Úrad verejného zdravotníctva odporúča zostať doma a neísť do nemocnice ani k obvodnému lekárovi. Telefonicky kontaktujte svojho lekára.

Oznámte lekárovi najmä to, ak ste boli v rizikovej oblasti alebo ste prišli do kontaktu s človekom, ktorý bol v rizikovej oblasti. „Lekári vám poskytnú informácie a v prípade potreby PRÍDE ZA VAMI zabezpečený tím a postará sa o vás,“ hovorí lekár Peter Visolajský.

 

Ako budú postupovať lekári, ak mám príznaky koronavírusu?

Úrad verejného zdravotníctva vydal presné pokyny: rozhodujúcim faktorom je telesná teplota 38 stupňov a viac. Ak máte príznaky ochorenia a pozitívnu cestovateľskú anamnézu (boli ste v oblasti s výskytom vírusu), ale teplotu nižšiu ako 38 stupňov, zostaňte v domácej izolácii a kontaktujte telefonicky lekára, ktorý vám odporučí liečbu.

Lekár z operačného strediska vás potom podľa úradu kontaktuje po 8 až 12 hodinách a verifikuje si váš zdravotný stav. V prípade zhoršenia, najmä ak stúpne telesná teplota, lekár operačného strediska kontaktuje príslušného regionálneho hygienika. Po konzultácii s ním v prípade potreby zabezpečí odber klinických vzoriek od pacienta.

Pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 za prísnych preventívnych opatrení sanitkou prevezú na infekčné oddelenie a zostanú hospitalizovaní do výsledkov laboratórneho vyšetrenia, ak lekár oddelenia nerozhodne inak.

 

Ako sa mám správať, keď som prišiel z oblasti nakazenej koronavírusom? 

Štát nariadil povinnosť zostať v karanténe v trvaní 14 dní, a to pre všetkých, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Kto nedodrží povinnosť karantény, môže dostať pokutu až vo výške viac ako tisíc eur. Štát zároveň nariaďuje týmto ľuďom povinnosť oznámiť bezprostredne po návrate domov svojmu ošetrujúcemu lekárovi, že sa vrátili na Slovensko. Ošetrujúci lekár musí v tomto prípade rozhodnúť o izolácii v domácom prostredí (platí to aj pre osoby žijúce s predmetnými osobami) počas 14 dní.

 

Čo musia robiť ľudia, ktorí zostanú v domácej karanténe?

Hlavný hygienik nariadil týmto ľuďom päť povinností:

  • sledovať svoj zdravotný stav, a ak sa náhle objavia niektoré z príznakov (horúčka, kašeľ, dýchavičnosť), bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,
  • zdržať sa sociálnych kontaktov – hromadných podujatí, prijímania osôb alebo vykonávania spoločenských aktivít v mieste izolácie,
  • zdržať sa cestovania,
  • zdržať sa účasti na výučbových aktivitách,
  • zdržať sa pracovnej činnosti s výnimkou práce doma,
  • zdržať sa akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie alebo prijímať v mieste izolácie iné osoby.

 

Na koho sa nevzťahuje povinná domáca izolácia?

Existujú povolania, ktoré smú cestovať do zahraničia. A to bez toho, aby ostali v povinnej izolácii. Sú to:

  • vodiči nákladnej dopravy, ktorí cez tieto štáty prechádzajú, vykladajú alebo nakladajú tovar,
  • posádky dopravnej služby, ktoré vykonávajú transport pacienta cez územie Talianska,
  • piloti dopravných lietadiel, ktorí neopustia palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy.

Tieto osoby však musia akékoľvek prejavy chrípky okamžite nahlásiť svojmu lekárovi.

Kamionistom štát nariadil, aby pri nakladaní a vykladaní tovaru používali respirátory FFP2 alebo FFP3, maximálne obmedzili priamy kontakt s personálom v uvedenom štáte. Taktiež by mali mať vozidlo vybavené gumenými rukavicami a antibakteriálnym gélom na pravidelné čistenie rúk.

Zdravotníkom štát nariaďuje, aby pacientov prevážali len v takých vozidlách, v ktorých je oddelený priestor pre pacienta. Musia takisto používať osobné ochranné pracovné pomôcky (respirátory FFP3, ochranné okuliare, rukavice) a antibakteriálne gély na pravidelné čistenie rúk.

 

Ako správne dezinfikovať povrchy v domácnosti?

O správnej dezinfekcii píše chemička Martina Hestericová:

Aby ste efektívne zabránili prenosu nákazy, správne umývanie rúk nestačí. Zamerať sa treba aj na povrchy v domácnosti a bežne používané predmety, ako kľúče, kľučky, mobil, vypínače či peňaženky. Koronavírus totiž dokáže na povrchoch zostať aktívny aj počas niekoľkých hodín až dní (experti si nie sú istí konkrétnymi hodnotami).

Antibakteriálne gély nemusíte na tento účel používať, keďže tieto sú formulované na iný účel a obsahujú zlúčeniny chrániace pokožku rúk pred vysušovaním, ako napríklad glycerol. Na dezinfekciu povrchov postačí 60- až 70-percentný roztok alkoholu, ktorý môžete aplikovať vo forme spreja. Väčšina dezinfekčných prostriedkov na domáce účely je teda účinná, no podobnú zmes si môžete pripraviť aj sami: 6-7 dielov čistého etanolu na 4-3 diely vody.

Povrchy je však potrebné pred dezinfekciou vyčistiť, aby neboli mastné.

 

Prečo je dôležité, aby som nezatajoval pred lekármi informácie?

Úrady vyzývajú ľudí na zodpovednosť. Ak ste prišli do kontaktu s človekom, ktorý mohol byť v oblastiach, kde sa šíri koronavírus, nezatajujte to pred lekárom.

Napríklad pacient v Košiciach, u ktorého bol potvrdený koronavírus, zatajil pred lekármi, že jeho vnuk bol na dovolenke v Benátkach. Aj nitriansky lekár Peter Visolajský upozornil, že počas služby na pohotovosti prijal pacienta s horúčkami, ktorý ho vopred neupozornil, že bol v Taliansku. „Ak by sme so sestrou boli dopredu upozornení, že ide o rizikového pacienta, tak si dáme ochranné pomôcky a dieťa vyšetríme tak, ako káže postup,“ píše lekár Visolajský. Chráňte lekárov aj ostatných pacientov a nezatajujte informácie.

 

Kto je koronavírusom najviac ohrozený?

Podľa údajov z Číny, Južnej Kórey, ale aj Talianska to sú najmä starší ľudia. Rizikovými skupinami sú aj ľudia, ktorí majú chronické problémy, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka, srdcovocievne problémy, respiračné problémy či rakovinu.

Priemerný vek zosnulých na nový koronavírus v Taliansku je 81 rokov, podľa lekárov môžu teraz pribúdať aj mladšie obete, ktorých telo bojuje s chorobou dlhšie. Podľa čerstvej štúdie z Číny, v ktorej zohľadnili nezistené prípady aj dlhší čas boja s chorobou, zahynulo až 18 percent pacientov nad 80 rokov, ktorí mali COVID-19. Pri štyridsiatnikoch zomiera 0,4 percenta z nakazených, pri päťdesiatnikoch 1,3 percenta.

V Južnej Kórei zomieral nižší podiel pacientov (nebol tam ani taký nával prípadov ako v Číne v januári a februári). Napríklad pri pacientoch nad 80 rokov tam je šesť percent úmrtí.

 

Ako chrániť seniorov? 

Predovšetkým ich izolujte doma a obmedzte návštevy. Ak je škola vašich detí zavretá, zvážte, či zveríte deti do starostlivosti starých rodičov – môžete tak ohroziť ich zdravie. Nenavštevujte sociálne zariadenia pre seniorov.

Návštevy v sociálnych zariadeniach zrušil už Bratislavský, Trnavský a Košický kraj či mesto Nitra.

 

Môžu ochorieť aj deti?

Podobne ako dospelí, aj deti sa môžu infikovať novým koronavírusom. V Česku napríklad zistili infekciu u ročného dojčaťa. Podľa analýzy 44-tisíc pacientov v Číne potvrdili vírus u vyše 400 detí do 10 rokov a vyše 500 mladých do 20 rokov. Na rozdiel od starších ľudí však deti zvládnu chorobu väčšinou len s miernymi symptómami, prípade úplne bez príznakov. V Číne zomrel iba jeden tínedžer.

Infikované deti však môžu ľahko šíriť infekciu, menej si umývajú ruky, smrkajú alebo si nedávajú rukáv pred ústa, keď kašľú a kýchajú. Preto sa neodporúča, aby sa o deti, ktoré tieto dni nejdú do škôl a škôlok, starali starí rodičia, ktorí sú najrizikovejšou skupinou.

Je to iba ťažšia chrípka? 

Nie je. Podľa najčerstvejších informácií je momentálne COVID-19 vážnejšia choroba, preto štáty ako Taliansko či Čína pristúpili k mimoriadnym opatreniam, aby zastavili jej šírenie.

Mnohí, najmä mladí, ju prekonajú bez vážnych problémov, no počet ťažších prípadov je rádovo vyšší ako pri chrípke. Smrtnosť (počet mŕtvych na počet nakazených) v Číne po očistení o neznáme prípady a dlhší čas (tri týždne) je 1,6 percenta. Pre porovnanie, chrípka má smrtnosť 0,1 percenta. COVID-19 je tak rádovo vážnejšia choroba. Dokazuje to aj tlak na talianske zdravotníctvo, kde desatina prípadov skončí na JIS-ke, mnohí na ventilátoroch.

 

Ak sa človek z koronavírusu vylieči, je potom rezistentný? 

Krátka odpoveď – zatiaľ úplne nevieme.

Prečítajte si aj dlhšiu odpoveď. Tá súvisí s tým, že nový koronavírus tu je niečo vyše dvoch mesiacov a štúdie sa robia doslova za pochodu. Jedna relevantná vyšla v magazíne JAMA koncom februára, kde sledovali štyroch čínskych zdravotníkov. Tých prepustili z nemocnice a ukončili im karanténu po tom, čo opakované testy ukázali, že sú zdraví.

Pacientov však sledovali ďalej a ukázalo sa, že testy 5 dní až 13 dní od prepustenia z nemocnice či ukončenia karantény boli pozitívne. Ako je to možné? „Tieto zistenia naznačujú, že prinajmenšom časť uzdravených pacientov môže byť stále nosičmi vírusu,“ píšu vedci v štúdii.

Štúdia vyšla v rovnaký deň, ako médiá informovali o japonskej pacientke, o ktorej sa tvrdilo, že sa novým koronavírusom infikovala druhýkrát po tom, čo sa už raz vyliečila. Ozvali sa však viacerí vedci, podľa ktorých je na takéto závery priskoro, a tvrdia, že chyba mohla byť v teste, prípadne sa prikláňajú k záveru ako zo spomínanej štúdie, že vírus sa môže na istý čas „utíšiť“ a potom prepukne znova. Zrejme teda platí, že Japonka bola stále nosičkou toho istého vírusu.

Keďže koronavírus, ktorý spôsobuje COVID-19, je nový, zatiaľ nevieme, ako dlho sme naň imúnni. Na lepšie odpovede o rezistencii na nový koronavírus treba viac štúdií.

 

Čo robiť, ak potrebujem liek z lekárne?

Slovenská lekárnická komora upozorňuje, že aj lekárnici patria medzi ohrozených zdravotníkov, keďže prichádzajú do kontaktu s potenciálnymi nosičmi koronavírusu. Preto pacientov prosia o niekoľko opatrení:

  • chronickí pacienti, ktorí dlhodobo nakupujú rovnaké lieky (napríklad na astmu či vysoký tlak) – aby telefonicky požiadali lekára o elektronický recept na lieky s maximálnym možným množstvom – pri väčšine liekov je to v dávke na tri mesiace, pri iných len na jeden mesiac;
  • akútni pacienti – aby zvážili osobnú návštevu verejnej lekárne a radšej požiadali o výber liekov príbuzných či známych: prispejete tak k zníženiu koncentrácie chorých pacientov v priestoroch lekární;
  • všetci pacienti, ktorí na sebe spozorujú symptómy ako horúčka, suchý kašeľ, sťažené dýchanie, bolesti hlavy a kĺbov – aby sa vyhli kontaktu s inými ľuďmi;
  • zdraví klienti – aby odložili návštevu lekárne aspoň o mesiac.

Lekárnici ďalej vyzývajú: prosíme pacientov, aby k celej situácii pristupovali racionálne, bez emócií a paniky, nevytvárali si nepotrebné vysoké zásoby liekov, ktoré môžu následne chýbať tým, ktorí ich reálne potrebujú.

 

Odkedy sú zatvorené školy?

Od pondelka 16. 3. sú na minimálne dva týždne zatvorené všetky školy a školské zariadenia po celom Slovensku. Zatvoria sa všetky školy – materské, základné, stredné aj vysoké. Vzhľadom na zatvorenie škôl sa posúvajú aj maturity.

 

Ako sa postarať o deti, ktoré nejdú do školy? 

Pokiaľ je to možné, nechajte deti doma a vyhýbajte sa priestorom s hromadnejším výskytom ľudí. Primátor Bratislavy Matúš Vallo napríklad neodporúča nechať deti napríklad v nákupnom centre.

Sociálna poisťovňa upresnila, že rodič môže zostať doma s dieťaťom vo veku do 10 rokov a čerpať „OČR-ku“, teda ošetrovné na dieťa. Žiadosť o ošetrovné vystaví rodičovi pediater.

Sociálna poisťovňa odporúča rodičom, aby najskôr telefonicky kontaktovali ošetrujúceho lekára, aby sa znížilo riziko prenosu vírusu. Nie je nevyhnutné, aby napríklad rodič navštívil detského lekára hneď v prvý deň. Žiadosť o ošetrovné môže ošetrujúci lekár potvrdiť rodičovi dieťaťa aj spätne. Prečítajte si aj viac informácií o dávke ošetrovné.

Celý zoznam, čo musí byť zatvorené od piatka 13. 3.:

  • prírodné a umelé kúpaliská
  • telovýchovno-športové zariadenia
  • zariadenia starostlivosti o ľudské telo
  • zariadenia pre deti a mládež vrátane zariadení starostlivosti o deti do 3 rokov veku okrem zariadení sociálnych služieb, zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a špeciálnych výchovných zariadení
  • prevádzky verejného stravovania, ktorými sú cukrárne, bistrá, kaviarne, bary a podobné zariadenia verejného stravovania, okrem reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením (od pondelka 16. 3. reštaurácie môžu vydávať stravu alebo ju voziť, no zákazníci nemôžu sedieť a jesť v reštauráciách)
  • wellness centrá vrátane bazénov v ubytovacom zariadení
  • prevádzky zábavného charakteru, ktorými sú napríklad kasína, kiná
  • prevádzky voľnočasového charakteru
  • lyžiarske strediská
  • rekondičné pobyty

 

Ako to vyzerá na hraniciach, s letiskami a s medzinárodnou dopravou?

  • Zavedenie hraničných kontrol a zachovanie len veľkých hraničných priechodov. Opatrenie by malo začať platiť od 7. hodiny ráno. Na Slovensko tak nepustia ľudí bez trvalého či prechodného pobytu na Slovensku alebo ak nebudú mať potvrdenie o pracovnom pomere. Obnovia sa hraničné kontroly na priechodoch s Českom, Maďarskom, Rakúskom a Ukrajinou. Otvorená ostáva hranica s Poľskom, situáciu však budú sledovať.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná domáca karanténa pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Už teda nepôjdu do karantény len ľudia, ktorí sa vrátia z Číny, Talianska, Iránu a Južnej Kórey, ale všetci, ktorí prišli zo zahraničia.
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení. Pretrváva aj zákaz ich návštev.
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Obmedzí sa aj autobusová doprava.
  • Zrušia sa aj zájazdy do zahraničia.

 

Ako sa od pondelka 16. 3. mení fungovanie úradov:

Od pondelka ministerstvo vnútra mení chod svojich úradov a klientskych centier.

Klientske centrá budú otvorené denne od 8. do 11. hodiny.

Do klientskych centier sa zakazuje vstup rodičov s deťmi. Výnimkou je, ak je prítomnosť detí nevyhnutná.

Zmeškanie zákonnej lehoty v dôsledku opatrení proti koronavírusu sa nebude považovať za porušenie zákona, občan ani podnikateľ nebude za nedodržanie lehoty sankcionovaný. Lehoty na podávanie opravných prostriedkov zostávajú v platnosti a ich dodržiavanie sa naďalej vyžaduje.

Do budovy klientskeho centra, okresného úradu, polície, kde sú poskytované služby evidencie vozidiel alebo dokladov, pustia len osoby, ktoré mali dohodnutý termín na konkrétnu vec, ktorú tam chcú vybaviť. Iných klientov na úrad nepustia.

Ak bude mať niekto dohodnutý termín na dopravnom inšpektoráte, do budovy klientskeho centra mu umožnia vstup maximálne 5 minút pred termínom.

Na okresných úradoch bude počas úradných hodín k dispozícii len podateľňa.

Doklady a dopravná evidencia

  • Vybavia len objednaných dopredu online.
  • Ľudia, ktorí sa už predtým objednali, ale majú prísť inokedy ako medzi 8. až 11. hodinou, sa musia objednať nanovo. Ich objednávky boli zrušené.
  • Ministerstvo žiada, aby si ľudia chodili vybavovať len nevyhnutné veci. „Napríklad vydanie duplikátu tabuľky s evidenčným číslom na nosič na bicykle, zápis ťažného zariadenia, zmenu farby vozidla nechajte na neskoršie obdobie,“ prosí ministerstvo.

 

Ako v čase koronavírusu podať daňové priznanie?

Eseročky a fyzické osoby – aj zamestnanci, aj živnostníci – nemusia čakať, či štát kvôli koronavírusu posunie alebo neposunie možnosť podania daňového priznania a zaplatenia dane. Do konca mesiaca stačí daniarom odklad daňového priznania len oznámiť, netreba ani uvádzať dôvod. V texte vysvetľujeme aj, ako to urobiť z domu bez návštevy úradu.

 

Môžem cestovať vlakmi po Slovensku?

Štát v prvom rade vyzýva, aby sa občania nezúčastňovali podujatí, spoločenských akcií alebo návštev. Ale ak potrebujete cestovať, Železničná spoločnosť Slovensko uisťuje, že budete cestovať v už vydezinfikovaných vlakoch. ZSSK dezinfikuje interiéry vlakov ozónom a vozidlá chlórom. Častejšie dezinfikujú aj diaľkové medzištátne spoje.

Ako často? Doteraz vlaky dezinfikovali raz za tri týždne. Hovorca ZSSK spresňuje, ako to vyzerá teraz.

V regionálnych a prímestských vlakoch sa od 3. marca dezinfikujú nad rámec bežného čistenia okrem toaliet aj držadlá, kľučky, tlačidlá a odpadkové koše, a to 1-krát až 3-krát denne. Od 9. marca prebieha dezinfekcia interiéru ozónom a chlórom, a to 1-krát týždenne.

Celkom rovnaké je to aj v diaľkových vlakoch. S jedinou zmenou: od stredy 11. marca sa dezinfikujú interiéry ozónom a chlórom častejšie, a to každé 3 až 4 dni. Okrem osobných vozňov sa začali od 6. marca dezinfikovať aj priestory rušňov.

Spoločnosť objednáva aj dezinfekčné prostriedky, ochranné rúška a respirátory, ktoré budú v prípade potreby k dispozícii. Železnice zároveň predpokladajú, že vzhľadom na zrušené podujatia bude vlakmi cestovať menej ľudí.

Zamestnanci prvého kontaktu, teda vlakový personál a zamestnanci v pokladniciach, dostanú komplexný balíček s ochrannými pomôckami, ktorý bude obsahovať antibakteriálny gél, ochranné rúško a jednorazové rukavice.

 

Kde dostanem presnejšie informácie?

Ak sa chcete poradiť, zavolajte na linky zriadené štátom:

Národné centrum zdravotníckych informácií – 0800 221 234;
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682;

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v regiónoch: v Banskej Bystrici – 0918 659 580; v Bratislave – 0917 426 075; v Nitre – 0948 495 915; v Trnave – 0905 903 053; v Trenčíne – 0911 763 203; v Košiciach – 0918 389 841; v Prešove – 0911 908 823; v Žiline – 0905 342 812.

Komunikovať môžete aj cez email: [email protected]

 

Prečo sa nákazu v Číne podarilo zastaviť?

Po počiatočných zásahoch voči lekárom, ktorí varovali pred novou chorobou, sa Čína odhodlala na bezprecedentné opatrenia. Izolovali od vonkajšieho sveta 50 miliónov ľudí v provincii Chu-pej, kde bolo epicentrum nákazy. Postupne došlo až k zákazu vychádzania a tímy epidemiológov chodili od dverí k dverám a zisťovali, kto je chorý. Vrchol epidémie prišiel tri týždne po zavedení opatrení. Teraz počet nových prípadov pribúda po desiatkach denne.

 

Prečo sa vírus tak rozšíril v Taliansku?

Mohla to byť len zhoda okolností. Vírus priniesol z Číny nesymptomatický pacient nula (stále sa nevie kto). Mohol ho priniesť v januári, koncom tohto mesiaca Taliansko ako prvé zastavilo lety z Číny.

Pacient jeden, teda 38-ročný Mattea z regiónu Lombardsko, ktorý nebol v Číne, mohol mať vírus dva týždne, kým to lekári zistili. Momentálne v Taliansku narastá počet nových prípadov o vyše tisíc denne, krajina je teda v situácii, v akej bola Čína koncom januára. V porovnaní s Čínou sa Taliansko rozhodlo zatvoriť najviac zasiahnuté regióny vzhľadom na denný nárast nových prípadov o týždeň neskôr.

 

Máte ďalšie otázky? Píšte nám.

Ak sme neodpovedali na všetky vaše otázky, píšte nám na [email protected]

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie