Denník N

Je to ako za vojny, hovorí lekár z Bergama. Ako talianske nemocnice bojujú s koronavírusom

Mníšky sa rozprávajú so zdravotníkmi v stane pred nemocnicou v meste Piacenza. Foto - TASR/AP
Mníšky sa rozprávajú so zdravotníkmi v stane pred nemocnicou v meste Piacenza. Foto – TASR/AP

JIS-ky v Lombardii sú plné na 95 percent, v nedeľu pribudol rekordný počet mŕtvych. Mnohí Taliani pred uzavretím severu ušli na juh.

Christian Salaroli je 48-ročný anestéziológ z nemocnice v talianskom meste Bergamo. Toto mesto patrí medzi najviac zasiahnuté epidémiou nového koronavírusu.

Lekár pre taliansky denník Corriere della Sera hovorí, že Taliani netušia, čo sa deje v týchto nemocniciach, preto sa rozhodol prehovoriť. Vraví, že nával pacientov je taký veľký, že si musia vyberať, ktorého z ťažkých prípadov ešte dokážu zachrániť.

„Je to ako vojnová chirurgia. Snažíme sa zachrániť tých, ktorí to zvládnu,“ povedal pre denník. Hovorí, že ak má osoba vo veku 80 až 95 rokov vážne respiračné zlyhanie, pravdepodobne „už nebudete bojovať“.

Anestéziológ vraví, že v jeho nemocnici všetci zdravotníci robia všetko. Niektorí to ťažko zvládajú. „Videl som plakať sestričky s tridsaťročnými skúsenosťami, ľudia sa nervovo rútia, trasú sa,“ opisuje situáciu doktor.

Hovorí, že epidémia odďaľuje aj pomoc v iných vážnych prípadoch. „Keď bežne zavoláte sanitku pre infarkt, príde do pár minút. Teraz to môže trvať aj hodinu alebo viac,“ hovorí doktor.

Salaroli, ktorý má ženu a dve deti, má pre Talianov jednoduchú radu, ako sa správať počas epidémie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie