Denník N

Reportér Etzler: Kellner robí v Číne obyčajnú úžeru a Zeman je jeho emisár

Český novinár Tomáš Etzler. Foto - Albatros Media
Český novinár Tomáš Etzler. Foto – Albatros Media

Číňania prezývajú Kellnerovu spoločnosť Home Credit “česká úžera”. Bez podpory najvyššieho vedenia komunistov by tam neuspel, rozpráva bývalý spravodajca ČT v Pekingu Tomáš Etzler.

Český novinár Tomáš Etzler (56) odletel do Spojených štátov začiatkom 90. rokov len s pár dolármi vo vrecku. Niekoľko rokov sa pretĺkal prácou načierno, až sa prepracoval medzi najlepších novinárov CNN. Pôsobil ako vojnový reportér na Blízkom východe, viedol pobočku americkej televízie v Berlíne. V rokoch 2006 až 2014 bol spravodajcom Českej televízie v Číne, odkiaľ posielal odvážne reportáže. V Česku vyšla jeho kniha rozhovorov s novinárom Jindřichom Šídlom – Kdo ví, kde budu zítra.

Rozprávali sme sa:

  • o príšernej hygiene v čínskych mestách
  • ako sa mu darilo robiť kritické reportáže o Číne a napriek tomu ho nevyhostili
  • prečo považuje Zemana za emisára najbohatšieho Čecha Petra Kellnera
  • čo si myslí o predaji CME (vlastní Markízu aj TV Nova) skupine PPF, ktorú Američania podozrievajú z presadzovania čínskeho vplyvu
  • či môže CNN Prima News uspieť napriek zlej povesti
Foto – Albatros Media

Je koronavírus téma, ktorá by vás ako reportéra či producenta CNN bavila? 

Nie. (smiech) Je to smutný príbeh, ale počítať mŕtvych a nakazených ma veľmi nebaví. Myslím, že to bude zaujímavé skôr pre rôznych vedeckých novinárov. Kde sa presne koronavírus vzal, čo to presne je.

Ako reportér Českej televízie ste kedysi dávno boli vo Wu-chane na trhoch, kde sa mohol koronavírus začať šíriť. Ako to tam bolo s hygienou? 

Bolo to jedno z mojich najmenej obľúbených miest, pretože vždy, keď som tam prišiel, tam bol strašne veľký smog. Hygiena v Číne je na ďaleko horšej úrovni, ako sme zvyknutí v strednej Európe. Vie sa všeobecne, že Číňania často pľujú na zem, to je akýsi národný zvyk. Pred olympiádou dokonca vyzývali ľudí, aby prestali pľuvať, a zaviedli takzvanú pľuvaciu políciu, ktorá chodila a pokutovala ľudí. Bežne som zažil, že sa pľulo aj v reštauráciách, kde boli koberce. Malé mestá a dediny sú doslova zasypané odpadkami. Situácia na trhoch, kde nakupujú bežní Číňania, teraz nemyslím moderné strediská a obchody,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie