Denník N

Bývalá ministerka Kalavská: Najmä od občanov teraz závisí, či nastane kolaps zdravotnej starostlivosti

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdravotníkov sme mali niekde na hrane už počas bežnej prevádzky, vraví bývalá ministerka Andrea Kalavská. Od budúceho týždňa sa vracia do Univerzitnej nemocnice v Bratislave, kde bude pracovať ako lekárka na internom oddelení.

V akom stave je dnes personálne obsadenie nemocníc? Napríklad novorodeneckú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) vo Fakultnej nemocnici v Nitre zatvorili na týždeň, lebo štyri sestry boli práceneschopné. Vedeli by nemocnice zvládnuť veľkú epidémiu?

Nie som členkou krízového štábu, nemám úplne najnovšie informácie, a teda môžem hovoriť len o situácii, keď som bola na ministerstve. V niektorých nemocniciach bol hraničný personál už počas bežnej prevádzky. Je však potrebné povedať, že zvládnuť veľkú epidémiu je problém pre zdravotný systém v ktorejkoľvek krajine a, samozrejme, aj na Slovensku. Nik nevie, ako sa vyvinie nákaza, či príde k preplneniu infekčných oddelení či jednotiek intenzívnej starostlivosti, alebo nákazu zvládneme tým, že zavedieme preventívne opatrenia a naši pacienti sa budú správať ohľaduplne. Na Lešti je 2500 miest vyčlenených na karanténu, nemám však najaktuálnejšie informácie.

Talianske nemocnice majú problém najmä s oddeleniami JIS. Ak by jedna alebo dve zmeny lekárov a sestier z JIS-iek skončili v karanténe, vedeli by to naše nemocnice zvládnuť?

V takom prípade by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie