Denník N

Vojna zmenila ukrajinské školy, deti kreslia tanky a učia sa o majdane

Učitelia a dobrovoľníci z Ukrajiny, ktorí prišli na školenie o misionárstve a sociálnej práci. Foto N – Matej Dugovič
Učitelia a dobrovoľníci z Ukrajiny, ktorí prišli na školenie o misionárstve a sociálnej práci. Foto N – Matej Dugovič

Vyučovanie sa na východnej Ukrajine nezastavilo ani pri bojových zónach. Učitelia chcú deti napriek vojne motivovať k poctivému štúdiu, no bojuje sa aj vďaka silnému vlastenectvu.

Každý týždeň sa začína vyučovanie na mnohých ukrajinských školách spoločným spievaním hymny. Vojna zmenila na Ukrajine aj školstvo. „Roky sme vychovávali patriotov, ale deti na to neboli hneď pripravené a na začiatku roka sa nechceli zapojiť,“ vraví riaditeľka školy v ukrajinskom Mariupole Nina Carevská. „Teraz si už zvykli, zdravia sa: ‚Sláva Ukrajine, sláva hrdinom‘.“

Na škole stále prednáša o ruskom jazyku a literatúre. „Ruská literatúra je to jediné, na čo môže byť ruský národ teraz hrdý.“

Na Slovensko prišla spolu s ďalšími 17 učiteľmi a dobrovoľníkmi na osemdňový seminár o sociálnej práci a misionárstve, ktorý pripravila Vysoká škola sv. Alžbety.

Deti kreslia tanky

Deti sú v neustálom strese, traumu skúšajú aspoň trochu potlačiť učitelia, z ktorých sa niektorí na to špeciálne školili.

Vojna je už totiž témou aj pri takej bežnej veci, ako je kreslenie. „Je to hrozné – kreslia pušky, tanky, zbrane s vlajkami Ruska,“ hovorí riaditeľka základnej školy z Lysyčanska v Luhanskej oblasti Svitlana Borovkovová.

Jednou zo zbraní proti ruskej agresii je na školách vlastenectvo, ktoré podporuje aj štát. V nových učebniciach sa už deti učia o revolúcii a majdane, učitelia čakajú, že pribudne vysvetlenie ukrajinsko-ruskej vojny, ktorú Rusko napriek viacerým dôkazom stále popiera.

V Luhansku prepustili učiteľku ukrajinčiny, keď všetci jej žiaci prišli do školy v oblečení s ukrajinskou symbolikou. Carevská hovorí, že aj tam sa snažia takto bojovať napríklad patriotizmom.

Popri vyučovaní deti hovoria o tom, ako chcú mier, chcú čo najskôr koniec vojny, mier želajú aj agresorovi. Učitelia nechcú znížiť nároky na žiakov ani počas vojny, diaľkovo môžu študovať aj tí z oblastí priamych bojov.

„Podmienky nie sú ľahšie, naopak: hovoríme im, že iba silní môžu zvíťaziť. Snažíme sa im pomáhať, ale zároveň ich viesť k tomu, aby boli poctivejší a dobre sa učili, lebo iba tak sa môžu dostať na ďalšie školy,“ vraví riaditeľka z Mariupoľa.

Slovensku ďakujú

Z Ukrajiny odísť neplánujú, chcú brániť svoju krajinu. „Je to, ako keď sa stane nešťastie v rodine: spojí ju to a snažia sa problém riešiť,“ hovorí Carevská.

Za pomoc sú vďační aj Slovensku. Vidia skôr konkrétne kroky ako reverz plynu, humanitárnu pomoc, pobyty pre deti a nie politiku, ako keď premiér Robert Fico v Moskve u ruského prezidenta Vladimira Putina vybavuje pomoc pre hokejový Slovan v KHL.

„Okupant, fašista, klamár, diktátor,“ hovorí skupina Ukrajincov o ruskom prezidentovi, ktorého prirovnávajú k Hitlerovi či Stalinovi a ktorý podľa nich prináša utrpenie nielen Ukrajine, ale celému svetu.

Napriek vlastným problémom teraz sledujú aj problémy utečencov z Afriky, ktorí chcú nájsť lepší život v Európe. „Je nám to veľmi ľúto, trápi nás, že tam veľa ľudí zomiera alebo sa utopí. Je to rovnako bolestné, ako keď zomierajú ľudia na Ukrajine,“ vravia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie