Denník N

Každý dvadsiaty Talian nakazený koronavírusom zomrel. Nikto to nedokáže vysvetliť

Improvizovaná spoveď v Ríme počas druhej pôstnej nedele. Akcie pod strechou boli v čase pandémie zakázané. Foto – TASR/AP
Improvizovaná spoveď v Ríme počas druhej pôstnej nedele. Akcie pod strechou boli v čase pandémie zakázané. Foto – TASR/AP

V žiadnej krajine sveta nie je percento úmrtí na Covid-19 také vysoké ako v Taliansku. Je načase – ak nie už neskoro – popremýšľať, prečo je to tak, či urobili Taliani niečo zle a ako by sme sa od nich mali poučiť.

Pozornosť západnej verejnosti a médií sa presunula z Číny na Taliansko. Jednak kvôli geografickej a kultúrnej blízkosti, jednak kvôli turistike, ktorá z alpských lyžiarskych stredísk pomáha šikovne roznášať nákazu po Európe.

Tiež preto, že priebeh choroby v Taliansku sa od čínskych skúseností dosť výrazne líši. Umiera tam viac ľudí v pomere k počtu nakazených než v Číne, čo je, samozrejme, znepokojujúce.

Jeden mŕtvy, tisíc chorých

Matematik Adam Kucharski pracuje na londýnskej Vysokej škole hygieny a tropickej medicíny, čo je v oblasti verejného zdravotníctva a epidemiológie jedno z najdôležitejších pracovísk na svete. V rozhovore pre New York Times – ak môžete, prečítajte si ho celý – vysvetľuje, ako by sme mali k číslam popisujúcim šírenie koronavírusu pristupovať.

Dnešná epidemiológia je z väčšej časti tvorená štatistikou, presnejšie povedané šikovným a tvorivým využitím štatistických metód a často objavovaním nových.

Kucharski, autor dvoch popularizačných kníh, sa ale v rozhovore vyjadruje nesmierne zrozumiteľne. „Predpokladajme, že smrtnosť (pomer počtu zomrelých k počtu chorých, pozn. red.) je jedno percento, čo je prijateľný odhad. Keď niekto zomrie, ochorel zrejme pred troma týždňami. To znamená, že reálne ste mali pred troma týždňami okolo stovky chorých. Od tej doby sa tento počet zdvojnásobil, potom znova zdvojnásobil a potom ešte raz. Takže teraz (t.j. v čase prvého úmrtia, pozn. red.) máte päťsto, možno tisíc chorých.“

Lenže štatistiky ukazujú iné čísla, než o akých hovorí Kucharski. V čase písania tohto článku je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie